"Beni mutlu et" pastasi!



Tiramisu kelimesi, "beni yukari cek" yani fig. anlamda "beni mutlu et, moralimi düzelt" demek bir pasta adi icin oldukca neseli bir isim. Gecmisi de cok eski degil. Zaten icinde kullanilan kahve ve kahvenin Avrupa'ya gelme tarihi düsünülürse cok da fazla anilari olmadigi anlasilabilir. "Zuppa Inglese" adinda baska bir eski tatlidan esinlendigini söyleyenler de var. Ya da icindeki kahve yüzünden enerji verip ayik tutmasi amaciyla savasa gidenlere yapildigini söyleyenler de...

Gecenlerde Italya'da yasayan bir arkadasin söylemesi üzerine bir baskasina blogda Tiramisu tarifini yazma sözü verdigimi hatirladim. Blogda mutfak isine pek girmeden gecikmeli de olsa Udine civarinda evlerde yapilan sekli ile bu tatlinin tarifini veriyorum. Bu tarifin de yine bölgede Kuzey Italya'da ortaya ciktigi söyleniyor.Gercek tarifin icindeki cig yumurta kismini atliyorum. Kimse de farketmiyor. Yine de burada tarifin tamamini yaziyorum.

1-Iki yumurta sarisi dört kasik sekerle cirpilir. Iki yumurta beyazi da ayri yerde köpürene kadar cirpilir. Iki karisim birbirine eklenir.

2. Yumurtali karisima 1 kutu (400gr) mascarpone ve bir tüp köpük krema eklenir. Köpük krema yerine sivi tatli krema ekleyen de var. Ama daha agir bir tat veriyor.3. Sekiz kisilik taze kahve pisirilir. Ama gercek KAHVE (bkniz)... Bu kahveye bir kasik rom veya likör katilabilir istenirse. Ben Dr Oetker in Rom aromasi kullaniyorum 2 damla. Olmasa da olur.

4. Iki paket kedi dili bisküvisi bu kahve ile islatilarak servis tepsisine dizilir, üzerine kremali karisim sürülür, islem kat kat tekrar edilir.

Krema ile bitirilen kat sonrasi buzdolabinda biraz bekletilir, servisten önce üzerine istenirse önce rende cikolata sonra toz kakao serpilir.

Pek sekilsiz ve bulamac seklinde olan bu tatlida size yabanci gelen kelimeler olabilir. Mesela üst resimde cirpilmayi bekleyen mascarpone bir cesit peynir olmayan taze peynirdir. Italya-Lombardia bölgesi dilinde kullanilan mascherpa veya mascarpia, yani lor veya süt kremasi anlaminda kullanilan sözcüklerden türemistir. Türkiye'de aynisi olmasa da Labne peyniri sanirim bu isi görüyor.

Kahve icinse siddetle nescafe gibi suyunun suyu tadlar yerine gercek kahveyi kullanmanizi öneriyorum.

Afiyet olsun : ) Tatli haftalar!
-----------
ps: Müzik kesinlikle esimin tercihi!

39 comments:

R4 said...

X B5: "ama ama.. ben cok acim!" Lo sai che il tiramisú é la mia torta preferita... Un altro interessante articolo da parte tua. Auguri e buon appetito ai golosoni a cui piace il Tiramisu. Ps: quando me ne rifai un'altro???

X All: I`ve eaten this tiramisu - see picture - and believe me it was... mhmhhmmm, güzel/good.. (gnam gnam I finished it in 1,5 day...)
R4

Anonymous said...

sevgili b5 ablacım senin bana yazdığın yorumuna ne yazık ki cevap yazacak zamanı bulamadım ve şimdi buldum ki size yazıyorum
ve sizin o yazdığınız yorum bana sanki ünlü birisinden yorum gelir gibi oldu çok teşekkür ederim b5 abla bu arada çok güzel bir blogunuz var..
Saygılarımla

kingkong

Mr_TD said...

ben bundan kilolarca yiyebiliyorum.Mascarpone mayagı biri olarak :D.
Gecenlerde kendime büyük bir kap mascarpone aldım ve yabani meyvelerle karıstırıp,arasına da kırılmıs kurabiyler dizdim ve yedim :).Kendi,me gelmem 2-3 saat aldı.

Güzel dıyardan sevgilerle ;)

MorKoyun said...

Ben de tabaklarca yiyebilirim, yaninda da kahve patlatirim guzel kokulusundan bir tane, gecen gece vakti yaptigim gibi, sonra sabaha kadar neden uyuyamiyorum aceba diye doner dururum:))
Yeni blog hayirli olsun b5cigim, linki degistirmiyorum simdilik, degisiklilere ayak uyduracak kivamda degilim bugunlerde...
Iyi bayramlar sana ve enisteye:)

k.i.s.d. said...

MMMM çok nefis.
Çiğ yumurta sorunum var, o yüzden muhallebi gibi bişiy yapıyorum ara krema için. Ve de içine labne, o olmazsa tuzsuz krem peynir:) Türk kahvesi yapılacak, kedi dilleri teker teker kahvelenecek ve müthiş buluşma. Pek keyifli:)

B5 said...

X R4,
Te ne faccio un altra...

X KingKing,
Senin gibi okuyucum oldugunu bilmek ne guzel. Daha anlamli seyler yazmam icin bana sebep verdin. Senin de sayfan bizim hosumuza gitmisti. Ve sadece bilgisayar basinda oynamiyor olman daha cok hosumuza gitmisti!
Selamlar,
not: Bizim de Optimus Prime ve Bumblebee en sevdiklerimiz...

X Turkish Delight,
Koca bir kap mascarpone mi??? Onun kivami cok agir oldugu icin kopuk krema ile karistiriliyor. Allahim ben iki haftada kendime gelemezdim herhalde! Istahin hep olsun TD. Nesen de! Yaslaninca yapariz hepimiz diyeti :)


X Morkoyun!
Iyi ki geldin, ara verdigin icin sesin cikmaz sanmistim. Sana da iyi bayramlar bizden :)
Sorma o kahve cok fena uyutmuyor. Hele ben cayin kafeinine bile aliskin degilim, bir defasinda iki minik fincan cay ile sabaha kadar uyuyamadim, sinirden guluyordum. Tiramisu + Kahve.. Cifte gercekten..
Sevgiler,

X K.I.S.D,
Yumurtayi bizim gibi atlarsin o zaman. Muhallebi sulu olur gibime geliyor. Mascarpone o resimde sivi kremada yüzen kitle :). Labne ile krema köpürtüp yapabilirsin belki. Labne bilmiyorum nasil olur. Kahve Turk kahvesi de, yapimi Turk kahvesi gibi degil. Kahve telvesi olmayacak, yani tanecikleri olmayacak. Linkte verdigim sekilde..
Inan cok cok farkli tadi,
Sevgiler,

Meltem said...

Bu tarif hemen yapılacak hiç çaresi yok. Yalnız kedi dilini nereden bulacağım onu bir düşüneyim ben şimdi:)

B5 said...

X Meltem,
Savoiardi diye markette paket icinde bulamazsan, pastanelerde muhakkak vardir. Olmadi bu fotograftakine benzeyen ama daha yassi ve yumusak olan bir cesidi daha var bu tatlinin. Ben kücükken annem TR deki pastanelerden alirdi bunu. Charlotte diye bir pastanin yapimi icin..

http://farm1.static.flickr.com/151/
386399102_624fb1bb25.jpg

ipek said...

Mmmmmm, gerçek tarifle yapılmış bir tiramisudan daha güzel bir tatlı düşünemiyorumm.
Eline sağlık b5. Yeni blog, yeni tarifler lütfen:))
sevgiler
iepk

EKMEKÇİKIZ said...

B5'ciğim,

Nasıl güzel gözüküyor, aman aman.:)
Bayılırım, hele de iyi yapılmış olanına.:)
Eline sağlık.

İstanbul'da oturanlar için kedi dili nerede bulunur derseniz, bence, tek bir adres var: Baylan Pastanesi.
Kadıköy Çarşında yerleri.

Geçende, kitap almak için çarşıya gitmiştim, her zamanki gibi Baylan'a uğramadan geçemedim.
Üstelik, kedi dili de aldım birşeyler yaraım, diye. O kadar hafif ve lezzetliydiler ki, çocuklarla birlikte öylece tükettik.:)

B5 said...

x Acemi Asci,
Ben yemek isinde pek o kadar hamarat degilim. Kac tencere yakmisligim vardir. Bilmekle yapmak ayni degil. En buyuk sorunum da MENU olusturmak, hangi tatlar uyumludur hala zorlanirim. Bu tatli yegane ezbere bildiklerimden. Nedeni de esimin cok sevmesi. Ben asil sizden alip yapiyorum ;)
Sevgilerle,

X EkmekciKiz,
Baylan! Elbette.Bana sorsaniz teki aklima gelmez isimlerin. Karsi taraftaki yerler özellikle. Cok tesekkurler..
Resimdeki sadece iki kat, aslinda daha guzel bir sekil verebilirdim, acele ie yapildi ve hemen birisi tarafindan tuketildi ;)
Sevgiler

loungetime said...

Tam nescafe ve browni düşünmeye başladığım sırada bloğuna girmişdim. Olmadı ama bu böyle tam kriz oldu.

B5 said...

X Loungetime,
Yemek saati geceli cok oldu, aksama da daha cok var, neden olmasin :)
Ben de bir kahve yapiyorum hemen :)

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Tiramisu'yu Isvec'liler cok bilmiyorlar. Isyerindeki arkadaslar benim vasitamla bir Italyan restauraninda yemis ve sevmislerdi. Aslinda özunden cok saptirilmisti, bardaklarin icinde ve sadece cirpma kremayla yapilmisti...Ben su kedi dili isini cözebilirsem hemen en kisa surede senin tarifine göre yapacagim...

B5 said...

X Alp&Ege'nin annesi,
Kesin bulursunuz Isvec'te. Anahtar kelimeler:

"Savoiardi"
"Biscuits a la Cuillère"
veya
"Ladyfingers"
"Langues de Chat"

Ilki Italyan firmalarin sattigi adi ile, ikincisi alternatif Fransiz adi ile. Digerleri de daha yumusak olan cinsi. Almanya'da Fransiz bayrakli paketlerde satiliyor.
Olmadi ben yaparim size!

Sevgiler :)

Anonymous said...

Henuz italyanca ile hic alakam yokken ben bu tatli ismini japonca falan saniyordum, ne bileyim tsunami gibi falan ;-)

Tiramisu Turkiye'de labne peynir ile yapiliyor ve ayni tadi vermiyor. Isin sirri mascarpone'de..Bu arada mascarponeli her turlu tatliya bayiliyorum (dondurma cesitleri, sadece kendisi, ekmek ustunde balla vs vs).

Anonymous said...

Bu arada benim Turkiye'de yedigim supangle ile zuppa inglese arasinda daglar kadar fark var. Zuppa inglese bana biraz agir geliyor, sanirim likorlu tatli sevmedigim icin (ama tiramisudaki kadarina ok :-)

B5 said...

X Zeyno$,
Japonca?:D... Bence de o zaman..

Balli Mascarpone?!! :). Degisik fikir. Kaymak gibi yani. Labneyi bilmiyorum ben tadini...
Supangle ile zuppa inglese zaten cok farkli seyler. Haklisin Zuppa cok daha agir. Marsala falan da sevmiyorsan :P. Ismi de komik zaten.
Tiramisu icin sadece kokusu yeter mini Dr oetker (Italya'da CAMEO adiyla) rhum aromasi...
Fotografa baktikca canim tatli istiyor. Ben gidip dondurma arayayim buzlukta... :P

Unknown said...

Pek severim! :o)

www.elifsavas.com/blog

Anonymous said...

Ben 'tiramisu' nun italyanca oldugunu nasil ogrendim biliyor musun? Yillaaaar once kayakta iken, cukurumsu bir yere dusmus bir kayakci 'tira mi su!' diye bagirirken :-)

Anonymous said...

geçmiş bayramınız kutlu olsun.
rabbimden sağlık,huzur,mutluluk,
öz türkçeler,anlaşılabilirlik,sevgi,saygı,ve iyi gunler dilerim.kedi dili
ile bende dondurma severım.eskiden
ıstanpul karakoy dondurmacızında yerdım de.derceste

New York Muhtari said...

daha pazar gunu bir davette arkadasimin yaptigi tiramusu yu yemistim, pinar'in labneli tiramusu tadindan sonra mascarpone bana cok daha guzel gelmisti.. of olsa da yesek... Esinin dedigi gibi :-)) insanin cani cekiyor, valla burada yapsan 1.5 gunde degil, soz 1.5 saatte bitiririz biz..

NY'tan selamlar..

Punto said...

Bir tatlının bu kadar ilgi çektiğini ilk defa görüyorum. Tatlı ile aram iyi değil ama eşime bu tariften tatlıyı yaptırıp bir tadına baksam mı acaba?

bembi said...

ne zamandır bir tiramisu yapasım var. cumartesi deneyeceğim! namnam nammmmm ;))

B5 said...

X Elif,
Ben de : )

X Zeyno$,
Hic birsey demiyorum :D!!!!

X Berceste,
Senin de ayni sekilde,gecmis de olsa artik :)

X New York Muhtarim,
Ben kaciriyorum esimden, koca servis tabagini bitirecek kapasitese o da. Ama 8 fincan kahvenin etkisi sonradan geliyor tabii :)Sevgiler,

X Punto,
Bu dünyanin en uyduruk, kolay, sekilsiz tatlilarindan biri. Ama kahve tadini ve yumusak tatlilari seviyorsaniz tam size göre :)

X Bembi,
Demek sen de sevenlerdensin. Bugün Carsamba ;)... 3gün kaldi o zaman...

ayçobanı said...

Bugün tarif pratik hale geçirildi ve anne-baba-kardeş büyük bir zevkle yedi :) herkes mutlu, herkesin moral yüksek. Schatzie için de yapmam lazım bilare!!

B5 said...

X Ayca,
Denedin mi gercekten : )
Begenmenize sevindim. Sen tum bu malzemeleri bulabilirsin. Italyan urunleri heryer var :)Afiyet olsun :)

ayçobanı said...

Her ne kadar mutfakların kraliçesi kıvamında olmasam da tatlı krizine yenik düşüşüm ve senin güzel anlatın denememe engel olmadı :)) Çok lezzetli oldu ve yapılışı da çok kolay. Fotoğraflamayı ise ancak yarısı hüpletildikten sonra akıl edebildim :)) "b5 anlatılı yarısı yenmiş tiramisu" adlı fotolarım var artık!!

Fulya said...

Daha yeni gelebildim, pasta cok leziz, sayfa aydinlik ama ben degisliklere hemen uyum saglayamam,eskisini ozliycem biliyor musun:((
Iyi guzel yazmalar b5'cigim.

Açalya said...

Tiramusunun güzelliğini Moka Express'i okuyunca unutuvermişim. Beni benden aldı bu Moka Express makinesi. Bir yerlerde gördüm eminim..alacağım.

mrl's page said...

Cidden bir pasta için bundan güzel isim olamaz :)
Beni mutlu et :) Boşuna değil bu kadar çok seviyor olmam demek ki :)

Ben de kedi dili ile yapıyorum bazen, ama birdahaki sefere senin tarifle deneyeceğim...

Sevgiler
~mrl~

B5 said...

X Ayca,
Cok kolay dedigin gibi. Olculerle de oynayabiliyorsun istedigin kivam icin. Bu aksam icin biri yine benden bunu istiyor, malzemeleri almismis :)

X Fulya,
Duymak istedigimi soyledin :) Ben de degisikliklere sevdigim seylerde alisamam. Yine bu tarafta da birlikteyiz diyelim!

X Acalya!!!
Seni anarak SYTYCD i izleyip duruyorum. Stage6 de. Eski bolumleri var!
Moka Express almak istiyorsan yeni cikanlardan al. Icinin dokumu hemen bozulmuyor. Aluminyun sanirim yenileri.. Bialetti´nin yeni modellerinde var. Iyi kahveler :)

X Mrl´s page,
Sahi ben sana sormayi unuttum durum nedir diye :)
Tiramisu aslinda kelime kelime -beni yukari cek- demek. Ama moralimi düzelt, beni mutlu et anlaminda kullanilir. Sevenler cogaliyor :)
Sevgiler,

mrl's page said...

Son durum şu :)

Perşembe bizim saatimizle 11:00 de Roma'dayım :)

Sen nerelerdesin?

Sevgiler
~mrl~

mrl's page said...

Son durum şu :)

Perşembe bizim saatimizle 11:00 de Roma'dayım :)

Sen nerelerdesin?

Sevgiler
~mrl~

Anonymous said...

Gecenlerde bir gazetede tiramisunun "tarihcesi" uzerine bir yazi vardi. Tiramisuyu ilk kim yapmis tartismalarinin yaninda bir de tarif var. Ilginizi cekerse, ve Ingilizce okumak isterseniz yazi burada:

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/07/10/AR2007071000327.html

(Ukalalik gibi anlasilmasin; eminim sizin tarifinizle de tiramisu guzel olur...)

B5 said...

X Mrl`s page!
Ben buradayim ve senden bir gun sonra Venedikten misafirim gelecek buraya!!
Iyi eglenceler! :) Keyfini cikar!

X Itir,
Niye ukalalik olsun :). Linktekilerin hepsinin Italyanca kaynaklarda da oldugunu temin ederim ;). Cok hikaye var.. Tarif de zabaglione eklenmesi disinda ayni zaten. Denemeni tavsiye ederim. Cok uyduruk ama etkili bir pasta bu. Selamlar!

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Kedi dillerini buldum, yaptim. Alp cok sevdi, kahveli kisimlarini biraz elestirse de benden cok yedi...

B5 said...

X Alp&Ege'nin Annesi!
Cok sevindim :) Demek begendi. Belki onun icin kahve yerine kakaolu bir versiyon da yapilabilir. Bilemiyorum. Sadece cocuklar icin yepyeni bir Tiramisu yorumu. Bunu minik konuklarim icin düsünecegim. Alp'e tesekkürler, :)
Sevgilerimle,

Anonymous said...

Gelince istiyorumm!! :)


***
psyhke