Sobe ve Kitap keyfi

Yasemin`in sobesi üzerine su an okudugum kitabin 187´inci sayfasindan örnek vermem gerekiyor. Kitap yanda linkini verdigim Paul Auster´dan Mr Vertigo. Kitabin asli elbette Ingilizce. Her istedigim kitabi ne yazikki Türkce bulamadigimdan veya esimle birlikte okuyabilmek icin Italyanca olanlarini tercih ediyoruz. Dolayisi ile bu elimdeki kopya da Italyanca bir Auster...
Kitabi okumamislari etkileyemeyecek bir cümle aradim. Buldugumdan da pek emin olamadim. Hepsi ayni konu hakkinda idi. Hayata dair ögüt verici olani da yoktu. Tek sorun Türkce`ye cevirmek idi. Anlamak ile anladigini anlatabilmek arasindaki büyük farki bir kez daha hatirlayarak cevirmeye calistim bir cümleyi:
"Bu sacma ve tuhaf olay, saglikli kalabilmem icin ayaklarimi yerden kesmememin yeterli olmasi disinda baska türlü nasil izah edilebilirdi?"

Daha fazla sir vermek istemem. Zevkli bir kitap cünkü.

Izlemenin okumaktan daha kolay sayildigi bu dönemde üzeri yazi basili bitki sayfalari cevirmek pek cagdisi sayilacak sanki. Nitekim kitaplar bile elektrik enerjisi ile calisan ekranda . Ben takip edemiyorum bu hizi. Videokasetlerin yerini DVD ler almisken onlarin da yerini simdi BD ler aliyor: Blu-ray-disc. Türkiye´de satisa cikmis olabilir belki. Normal DVD lere nazaran cok cok daha yuksek kapasiteli bu diskler simdiden Avrupa reyonlarinda satista. Görmeyip de bir yerde karsilasirsaniz sasirmayin. Cok da farki yok. Bizim evlerde kullandigimiz icin kirmizi, bu yeni marifetli diskleri icinse mavi isik(lazer) kullaniliyor :)

Fuar da yaklasmisken iyi ve bol kitapli haftalar!

----------------------------------------------------------------------------------
not: Az önce cok daha önemli ve bir hayli de üzücü haberleri okurken, su an icin daha önemsiz sevgili Fransa ile ilgili bir habere rastladim. Fransa`ya ait olmayan eserlerle dolu Louvre müzesini duymussunuzdur. Iste bir ülkenin zamaninda tüm degerli eserleri hangi yoldan olursa olsun kendi sinirlari icine sokmasinin bir nedeni: "1.3 milyar dolar". Nasil olacagina dair aciklamalar ise bu linkte.

15 comments:

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Ne zamandir blogunda TEMA yi göruyorum ve tiklamadiydim, bugun post olarak Nikomedian,Sefika'da görene kadar, komutaninin "rahat-hazirol, sen de Kandirali"hikayesinde ki gibi...Cok utandim cok...

k.i.s.d. said...

Louvre müzesi ile ilgili haber çok enteresan. Satış-pazarlama zekası diye bir zeka türü olsa gerek.

B5 said...

Alp&Ege'nin Annesi,
Bana da okul arkadasim göndermisti linki. O arazilerin önceki hikayesini bilemiyorum. O kadar bunaltici haberler var ki artik hangi birine katkisi olabilir insanin bilemiyorum.. "Bilmek, haberdar olmak" bile birseydir herhalde..

X K.I.S.D.
Fazla bir zekaya gerek yok. Tüccar kafa yeter. Petrol zengininin zaten parasi var. Öteki de zaten ismini kullansa dünya hayran hayran (nesine hala bilemem) gözü kapali atliyor. Rakam korkunc! Böyle bir miktar ile neler yapilmaz. Louvre eski evimin 100mt ötesinde idi. Ziyaretcilerin gunluk getirisini hesaplamaya calisirdim. Beceremezdim ya, Turkiye benzer bir girisim yapsa, sergileyebilse zenginligini o zaman bu korkunc rakamlar belki biraz da bizim hazineye gider...
(Sadece Italya´ya ait olan eserler geri alinsa ne halde olur Louvre bilemem :D..)

R4 said...

"a me Paolo Auster piace tanto"... grazie a B5 ;)

Ps. Leonardo era Italiano, non dimentichiamolo....

R4

EKMEKÇİKIZ said...

Fransızların diğer ülkeler tarafından burnu büyük olarak nitelendirilmelerine sebep olan tavırlarını oluşturan bütünün bir parçası Louvre.
Adeta, Paris'in simgelerinden biri.
Şimdi tutup da "para" için Araplara kirala, sat, paylaş... Olacak iş değil, ama, anlaşılan oluyor.
Belki de, artık Fransa da "burnu büyük" olmaktan vazgeçiyordur?
:)

B5 said...

X R4,
Lo sappiamo tutti :). Non ti preoccupare... Sono solo quei ciechi ignoranti che ammirano l arte senza conoscerlo.

X Ekmekcikiz,
Evet. Protestolarda bu yönde olmus zaten. Sanat satilamaz diye. Bence satiyorlarsa her parca hangi ülkeye aitse onlara ödensin para :).. . Saka bir yana herkes para kazanirdi bundan. Ütopya elbette :)
Isim satiyorlar yine. Burnu büyük mü bilemem ama iyi tüccar olduklari kesin :)

loungetime said...

Seni okurken çok güzel bir yazı dilin olduğunu düşündüm. Yurt dışında eğitim gören bir çok tanıdığım Türkçe 'den o kadar uzak ki, bunu nasıl başardığını sormadan edemiyeceğim.

Haklısın, seyretmek o kadar kolay ve okumak için pek çaba harcıyamıyoruz.

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Lauvre müzesi haberine cok sevindim. Bizdeki Arap hayrani, dincilere örnek olur ve pornografik bulduklari her sanat eserini yok etmeye kalkistiklarinda, bak onlarda musluman, dememizi saglar.Fransa da, kendisine ait olmayan eserleri milyon dolarlar karsiliginda elden cikarmakla gözunun acikligini gösteriyor; bakarsin yarin birgun sahipleri almaya kalkisir, dunyada ne olacagi bilinmez...

B5 said...

X Loungetime,
Söylediklerin gercekse beni cok mutlu ettin :). Cunku yazarken cumleyi toparlamak icin bazen epey zorlaniyor ve bu yüzden de bazen üzülüyorum. Yorumunu okuduktan sonra yazimda yine yanlis buldum. Konusmak ve yazmak da birbirinden farkli. Aklim ellerime oranla daha hizli, ama daha cok sorun yaratiyor :)... Insanin anadilini unutmasina dair cevremde yiginla örnek görüyorum. O gruba katilmak istemem.

X Alp&Ege'nin annesi,
Sahipleri almaya kalkissa? Ilk örnek Italya yi dusunuyorum da, Dünya Kupasini kazandiktan sonra Italyanlar "Sira Mona Lisa´da" diye slogan atmislardi :D... Sakasina da olsa düsüncesi pek fena gelmiyor kulaga :)
(Evet, söylemistim David sansürlendi diye degil mi?:))..

loungetime said...

Gerçekten çok iyi, ben seni okurken senin Türkiye de eğitim görmediğini hissedemiyorum. Hatalara bakma ben eski yazılarımı okurken o kadar çok hata buluyorum ki.

B5 said...

X Loungetime,
Ama ben Turkiye'de egitim gordum :)... Cok iyi Türk ögretmenlerim de oldu cogu yabancilarin arasinda. Yalniz su an tek Turkce konusacak tanidigim yok cevremde... Seneler geciyor. Pratik yapma ihtiyaci doguyor. Her bir dil icin gecerli bu..
Sevgiler,

Tijen said...

Bu aralar benim de bir Paul Auster okuyasım var ya bir türlü sıra gelmiyor. Ben Brooklyn ile ilgili kitabını okuyacağım galiba, neydi adı?

B5 said...

X Tijen,
The Brooklyn Follies... : )

B5 said...

Türkiye'deki ismine simdi baktim:
"Brooklyn Cilginliklari" imis.

Punto said...
This comment has been removed by the author.