Yakin Uzakdogu...

Hamburg'da tipik bahce heykelcigi!

Gectigimiz hafta üstüste gelen tesadüflerden bahsetmek istiyorum. Malum icinde yasadigim kita disindaki kültürler hakkinda cok da fazla derinden bir bilgiye sahip degilim. Özellikle de hem bir yandan rakip, bir yandan da özenilen kültür gibi görülen uzakdogu hakkinda cok fazla sey bilmiyorum.

Cok merak edip Tai chi chuan, Kundalini Yoga, Qigong ve daha bir sürü adini büyük ihtimal rezalet sekilde telaffuz ettigim siniflara katildim. Sonuc olarak bir kisminda gercek anlamda uyudugumu burada itiraf ediyorum. Geri kalanlarda ise hareketsizlikten yoruldum. Nedeni acik: bunlarin hepsi "ciddi" konsantrasyon istiyor. Ama bedensel degil, önce zihinsel. Ayrica deneyim gerektirdigini ve zamanla gelistirilebilecek olduklarini dusunuyorum. Birisinin size bunlari cok net aciklamasi gerekiyor. Su an esi Cin'de emlakcilikla ugrasan ve yiginla müsterisi olmasina ragmen ödemelerinin sadece yarisina ulasabilen kuzenimiz, bu ve diger uzakdogu sanatlarinin muhakkak bir Asya kökenli tarafindan yapilmasindan yana. Kendisi yillardir profesyonellerle Tai-chi yapiyor. Asil isi ise Isvicre'de kisisel bankacilik.

Hamburg gölünün ortasindaki misafir metal ejderha

Son zamanda orjinal dilde Kore ve Japon eglenceleri izliyordum. Tesadüf, gectigimiz haftalarda Hamburg'da, malum kipkirmizi bir panayir kuruldu. Bu aslinda aylardir haberlerini okudugumuz Cin Festivali gibi bir etkinlikti. O gün evde ufak bir kaza gecirmis oldugum icin epey sarsilmistim (yüzümde cam kapi kirildi). Biraz dikkatimi dagitmak icin disari ciktigimizda bu festivali gördük. Farki anlamayacagimiz icin Cin disindaki ülkelerden oldugunu tahmin ettigim yiginla ivir zivir satan minik standlar arasinda bir de masajla tedaviler vardi. Onunde de bir kuyruk. Panonun arkasinda benim yaslarimda birini ayaklariyla cigneyen bir Cinli'yi görünce "ben vazgectim" dedim. Ama esimin israrlari ile biraz da farkli birsey denemenin verdigi hazzi hatirlatabilecegini düsündügümden kabul ettim.

Sira bana geldiginde ilk omuzlarimda, orada oldugunu bilmedigim bir noktaya kuvvetle bastirdi. Ve bana "Kizginlik kötü sey", "Birak onu" dedi. Tercüme edilen buydu. Büyük ihtimal stresten kasilmis noktalar kesfetti diye dusundum. Sonra bu kisinin üc kusaktir sadece bu isi yaptigini ve pek cok tedavi sertifikasi almis oldugunu ve cesitli agrilari tedavi ettigini ögrendim. Sadece 20dk sürdü. Bana 2 dakika gibi geldi. Ayaklariyla cignemedi ama yine de farkli bir masajdi. Sirt agrilarimi ve danstan kaynaklanan kas tutulmalarimi söyledim. Sorun yok dedi. Garip masaja devam etti. Ayaga kalktigimda sanki büyülenmis gibi hafiftim. Kollarim bacaklarim öyle hafifti ki, tüm günün yorgunlugu aninda yokolmustu. Kosabilecek kadar enerjiktim. Ertesi sabah ise ilk defa uzun süreden sonra sirt agrisiz uyandim.

Artik akupunktur kadar olmasa da homeopatinin daha cok telkin yaninin agir oldugunu düsünenlerdenim. Sadece tibbi kabul ediyor gibiyim. Tedavi olmasa da bilincli yapilan bir masajin mucizeler yaratabilecegine inaniyorum artik... Bilen biri ile mutlaka deneyin! O da olmazsa en azindan uzakdogu usulu bir yesil cay (link= gecen hafta denedigim Japon-kiraz cayi) deneyin, yine rahatlarsiniz.

Cince (sadece Mandarin) ögrenmek gibi bir cilginlik icin sesli, görsel bir link


44 comments:

Anonymous said...

Yeni blogumuz cumlealeme hayirli olsun! Ilk yazinin ilk yorumu benden galiba, hediyemi isterim :-)

Benim de sirtimda, omzumda agrilar var. Ozellikle ders calisirken ve bilgisayar kullanirken artiyorlar. Duzenli spor yapmam lazim ama hic vakit bulamiyorum :-(

New York Muhtari said...

Sevgili yeni yazi, yeni bir site ile dondun demek ki...:-))

Ne garip ben yillarca masaja karsi ciktiktan sonra, tayland'da arkadaslarimin zoru ile baslayan, sonra benim zorumla gunde bir defa yapilan bir saatlik masajlar sirasinda, agrilardan kurtulmak bir yana, o bir saat icinde bebekler gibi uyudugumu soylesem.. Okul olmasa, ilk ucaga atlar giderim sanirim. Sen anlatinca birden o gunler aklima geldi... Sanirim sertifika konusuna dikkat etmek gerekli, cunku bana anlatilan, yanlis bir hareket ile felc dahi kalabilirmissin..

Agrilarinin kisa sureligine bile olsa gecmis olmasina sevindim.. Agrisiz, sizisiz gunler temennisi ile New York'tan sevgiler.

Saglicakla kal.

R4 said...

bir diler yeni blog design de B5.
Spero aabia ancora più successo dell'altro, e spero di poter capire meglio i tuoi articoli.
Ayde bye bye, R4

B5 said...

X Zeyno$$$$!
Nasil ama! Daha yeni yayinladim bu blogu!! Bunlar da olmasa tanisamayacaktik ya:)...
Sen cok calisiyorsun gercekten. Yolculuklar da araya girdi. Iyilesmissindir umarim..
Sana cook rahat bir calisma koltugu(en onemlisi), spor icin bir 45dk cik, bir de Franzbranntwein (mentol etkili) tarzi bir solusyonla minik bir masaj lazim... Bana masaj yapan adamin yerini buldum bu arada ;) Gelirsen diye...

X New York Muhtarim!!
Cidden bu yorumlara inanamiyorum. Cok yeni evet. Daha da heveslendim sayenizde. Bundan sonra daha seri yazmak istiyorum az da olsa cok ara vermeden. Zaten bir cumle kuruyorum bin yanlis dolu.
Hatali hareketin zarar verecegine inanirim. Korkmadim degil hani. Bu bana yapilan da tuhaf birseydi aslinda. Belirli noktalara basinc gibi birsey. Bildigimiz kaslari gevsetme, ovma degil. Ama ayaga kalktigimda inanamadim hissettigime.
Tayland'a da kim gittiyse harika anilarla donuyor, merak basladi yine,
Sevgiler :)

X R4,
Dai, spara ancora una frase in Turco. Vediamo chi ti capisce per primo :P
Buona fortuna a tutti...

Mr_TD said...

hayirli olsun B5cigim :)
daha nice bloglara , kih kih :D

loungetime said...

İlk önce geçmiş olsun diyorum. Yeni blog geçişi de hayırlı olsun. Ben diğer siyah fonu seviyordum ama buna geçiş sebebini biliyorum. Bende okumakta zorlansaydım aynı ricada bulunurdum.

Uzakdoğu kültürü benimde hoşuma gidiyor özelilkle de japon müziği.
O masajı yaptırmayı o kadar isterdim ki. Sabahları bazen kımıldıyamıyacak şekilde uyanıyorum. Denemek lazım.

B5 said...

X Turkish Delight,
Cok tesekkurler, beni bu ise sen baslattin biliyorsun. Bir de Simiole.. :)

X Loungetime,
Ben de. O yüzden silmeye kiyamadim ya onu.. Eski yazilara bakmak simdi günlük okumak gibi geliyor.
Japon müzigini bilmiyorum cok iyi. Bu kirazli yesil cayi icmeye gittigimiz restaurantta caliyordu birseyler. 4-5 buyuk fíncan cikti servisimden. Müzigin de etkisiyle bitince cayim kendimi ferah ferah hissettim :)..
Sabahlari ben de tutugum bazen. Ama siz ofiste de sirti yoruyorsunuz. Eski islerimden bilirim..
Tesekkurler geldigin icin :)

Meltem said...

Yeni sayfan hayırlı olsun. Blogspot açtığın için de tekrar teşekkürler. Ben de yıllarca sırt ağrısı çektikten, bunu çeşitli türlü yollardan yok etmeye çalıştıktan sonra, bir gün Kaliforniya'da tatildeyken sırtımın tamamen tutulması sonucu ağrıdan ağlaya ağlaya bir Koreli akupunkturcuya götürüldüm. Adam tam iki saat boyunca bu senin anlattığın basınç tekniği de dahil 3-4 teknik uygulayarak sırtımın tutulmasını tamamen geçirdi. Oradan güle oynaya çıktım 2-3 gün içinde de boynumda kalan son ağrılar yok oldu. Bir daha da 2 yıldır tutulma yok. Ne ilaç ne boyunluk. İnanılır gibi değil ama bu işi iyi bilen süper işler çıkarıyor.

Meltem said...

Söylemeyi unuttum en üstteki resimdeki heykelin çok küçük boyutta olanı masamda duruyor.Antikacıdan almıştım. Nedense hayvan beni görür görmez çekmişti. Adını da bilmiyorum. Bilen var mı?

mrl's page said...

b5'çım nazar değmiştir sana!
Nasıl yüzünde cam kapı kırıldı!!!
Kesilmedin inşallah!!
Çok geçmiş olsun...

Yaptırdığın masajı çok merak ettim, denemeyi de çok isterdim aslında :)

Sırt ağrıları duruş bozukluğundan da oluyor, ben bilgisayar başında sopa yutmuş gibi oturmaya özen gösteriyorum bu yüzden!

Yeni blog keyifli haberlerle dolsun inşallah...
Sevgiler
~mrl~

B5 said...

x Meltem,
O tutulma yuzunden aglaya aglaya doktora gitme benim de basima geldi. Ki ulkede yalnizdim, kimse yok. Doktor da bilmiyordum. Ilk buldugum ismi aradim ondan eve en yakin doktoru ogrendim, randevu icin agladim ve 10dk lik yeri 30 dakikada yuruyebildim acidan..

Cin'de cok var sanirim, adi var mi ozel bilmem. Dikkatli bakarsan heykelin uzerindeki misafiri de gorebilirsin. Bu arslan guc sembolu ve kotu ruhtan koruyor diye yaziyor bak burada:

http://www.ccnt.com.cn/tradition/
jieri/minsu/stone.htm




X Mrl's Page,
Az kesildim, gecti bile, kapi yildiz gibi acildi gozumun onunde 40cm mesafe ile. Bir arkadasi nazar icin birsey gondermis bile yeni postadan cikti!! :D...
Ofiste en rahat koltukta oturacaksin baska cikis yok ;) Eger bu tarz masaj yapani bulamazsan bile bilen birine git ve dene. Tek seans bile farkeder.
Insan kendi sirtina kendi kendine masaj yapabilseydi...
Sevgiler,

Punto said...

Gerçekten daha rahat okunur olmuş günlüğün.
Artık "kara bulutlar" olmayacak yazılarını okurken.

B5 said...

X Punto,
Begenmenize sevindim. Artik zamanla kendi istediklerimi de ekleyecegim ve daha seri yazmaya calisacagim :)

Meltem said...

Bilgi için çok teşekkürler. Demek benim aslanım beni kötülüklerden koruyormuş meğerse. Çekirge değil mi o? Babam ona "hoca" derdi. Galiba yöresel adı o onun.

B5 said...

X Meltem,
Bilmiyorum ne böcegi, ben de cok sonradan farkettim. Mükemmel kamuflaj :)..
"Hoca" cekirge demek :).. Kullanirim
gelince...

k.i.s.d. said...

B5, yeni site süper olmuş

Sağolasın

Sndrfknella said...

b5'cim kardeş blog'un hayırlı olsun :D

Uzun zamandır ihmal üstüne ihmal, ne doğru düzgün yazabiliyorum, ne de hızlıca da olsa keyifle okuduğum blog yazılarına yorum bırakabiliyorum. Bir telaş, pür telaş :)))) Geç de olsa bir "güle güle yaz"a uğrayayım dedim ;)

Çok öptüm,

Sevgiler :)))))

B5 said...

X K.i.s.d..
Ben de sana haber verecektim, tesekkurler :)

X Sndrfknella,
Ben de ayni senin gibiyim, bundan sonra karar kesin az bile olsa yazacagim. Email yazarken olmasa bile burada cümle kurarken zorlaniyorum. O yuzden devam.
Sana anlatacaklarim var ama galiba birini beklemem gerekiyor.
Ögreneceksin ;)
Sevgiler,

New York Muhtari said...

Sevgili B5,

Bunlarin adi Foo Dogs.New York'ta evler bunlarla dekore ediliyor bu ara..Bizim nazar boncugu gibi, her yerde resimleri cikiyor. (benim salonumda iki tane var.)

http://happymundane.blogspot.com/2007/03/blue-munday-whats-up-foo.html


http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_guardian_lions

ayçobanı said...

Yenilenmeler yavas yavas tamamlandigina göre artik tekrar okuyabilecegiz sayfani :)

Master döneminden Kore'li bir arkadasim akapunktur sistemi gibi homeopatik bir yöntemle, vücutta bazi merkezlerin ya da noktalarin parmaklari, yumrugu ya da avucuyla manipulesi ile olmadik durumlarda derdimize deva olurdu. Bana da bak, bana daa, diyenlerinde avuclarini biraz inceler "at gibisin" derdi :) sagliklisin manasina ama cok komik olurdu bunu derken...

Gecmis olsun bu arada!! Bu ev kazalari en az trafik kazalari kadar tehlikeli olabiliyor :(

Sevgiyle

Anonymous said...

b5'im! ne güzel olmus yeni blogun, atlattigin kaza icin gecmis olsun, daha cok masaj, daha cok rahatlama! :) demek hamburg'da uzakdogu rüzgarlari esiyor, bakalim ben geldigimde yeni atraksiyon ne olacak :) yeni blogunda anlatacaklarin hep mutluluk olsun dilerim!

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Blogunun adinin degistigini anliyamadim, Sanem'in blogundaki yorumundan anlayabildim...Cok guzel olmus...

Punto said...

Sevgili B5; yazı ile yorum yaz kelimeleri arasında büyükce bir boşluk var günlüğünde. Ben demi öyle görünüyor yoksa genel mi?

B5 said...

X NY Muhtarim,
Kopek mi diyorlar? Tesekkurler bilgi icin. Bugün de yeni birsey ögrendim. Foo Dogs, -Foo Fighters- gibi... :)


X Ayca,
Tesekkürler Ayca :). Demek eline bakarak yorum yapabiliyorlar. At gibi olmayi tercih ederim her durumda :D... Bilmedigimiz daha ne alternatif tedaviler var kimbilir. Denemekten zarar gelmez, telkin iyi birseydir ;)
Görüsürüz,

X Rahsan,
Sen geldiginde baska seyler olacaktir muhakkak. Bu yilbasi baslasa da seninle Rathaus un orada bulussak :). Ya da Alex in etrafinda da kuruluyor bir tane.. Baslar yakinda degil mi? Kasim a ne kaldi ki.. Emailim gelmistir umarim,
Sevgiler,

X Alp ve Ege'nin Annesi,
Dün haber vermeye geldim ama gec kalmistim :).. Boyle daha fazla kisi okuyabiliyor galiba blogu. Tesekkurler heves icin :)


X Punto,
Evet var. Cin ile alakali parcayi kopyalayip yapistirdigimda ortaya cikti. Defalarca denedigim birsey. Sanirim kodlarda hata var. Ben de muziksiz düzgün olacagina, muzikle olsun bosluk olsun dedim. Sizden kaynaklanmiyor sorun. Dinleyebilmenizi umarim :)

Sndrfknella said...

Bak şimdi çok merak ettim b5'cim :)))) Çabuk anlattttt :p

Çok öptüm

Yasemin said...

Demek eski blogunu benden baska da okuyamayanlar varmis, ben de benim bilgisayarda ya da internet baglantisinda mi bir sakatlik var diyordum, rahatladim simdi ;-) Hayirli olsun bakalim :-)

Anonymous said...

Hala toparlayamadim, soyle derslerden bir hafta one gecebilsem bir, spor, masaj ve baska bir suru sey dusunebilecegim. Soyle bir hafta geriye gitse zaman, o kadarcigina bile raziyim yani :(

B5 said...

x Snrfknella,
Önce bir deneme yapmak istiyorum olursa onu da yazarim. Gizli isler bunlar :P

X Yasemin!
Sen de mi?!! Bilseydim cok onceden yapardim. Sadece iki kisiden duymustum, o da gözlerinde benim gibi astigmat oldugu icin.. Rahat okuyabilmene sevindim :) Sira benim yazmama kaldi adam gibi..

X Zeyno$,
Ama simdi okudum, sesin de mi gitti? Dersleri nasil yapacagini düsündüm. Bir hafta tatil alip onu atlayabilsen keski. En kisa zamanda iyiles... Esinin yaninda olmasi ne guzel, isinde de en iyi o anliyordur tabii... Cok gecmis olsun! Gecsin..

Esra said...

Yeni blogun, hayirli ugurlu olsun canim... :-)
Hamburg beni en sasirtan sehirdir. Soguk bir liman sehri beklerken, sicacik harika bir sehirle karsilasmistim... en begendigim yerlerden biri...

Anonymous said...

B5 ciğim yeni blogun hayırlı olsun!! Sevgiler :)

Berceste said...

Şöyle kısaca bir uğradım. Gözlerim can-ı gönülden bir ''Allah Razı Olsun'' dememi istediler... Sevgiler
Dilek

B5 said...

X Archisugar,
O zaman yine gel derim :)... Soguk olmasina cok soguk da, dedigin anlamda degil evet.. Burasi temiz, sessiz, kuzey liman kenti. Yasam standartlari da cok yuksek. Sosis yerine balik ;)

X Bilun Sen,
Cok tesekkurler!!
Iyi ki geldin linkini unutmusum. Acele ile yapmistim hemen. Gorusuruz :)

X Berceste,
Ilk dedigin uzerinden aylar gecti ama yaptim birseyler iste. Umarim seversin, ben de yazmaya devam ederim ;)

Tijen said...

Hayırlı olsun efendiiiim.
Uğurlu da olsun.
Renkli olsun.
Sevinç getirsin.
Sürprizlere gebe olsun.
İştah açsın.
Sevilsin.
(Linklere ekliyoruz yeni adresi de sevgili komşu)

Yasemin said...

Seni sobeledimmm! :-)

NiNo said...

seker gibi bir bayram diliyorum nice guzel bayramlari birlikte kutlamak dilegiyle sevgiler tirandan

B5 said...

X Tijen,
Cok tesekkürler güzel sözler icin, ben de hemen linklerimi yeniliyorum.
Artik burada alistirmalara devam edecegim. Ne kadar istah acar orasi süpheli :)
Sevgiler,

X Yasemin,
187? Atlayarak okuyorum. Epey tembellik yapiyorum bu kitapla da zaten, biraz hareket gelir :D

X Nino,
Tiran'dan? Merhaba Nino ve size de iyi bayramlar. Blogda aldigim ilk bayram tebrigi. Tesekkürler! Size de tebrikler :)
(Benim kayinpederimin adi Nino :)..)

R4 said...

X B5 and all: IYI RAMAZANLAR

R4

Anonymous said...

B5 'cim yeni blog'un hayirli olsun, ben eski blogunuda seviyordum ama diger arkadaslarada hak vermek gerek:) nice yayinlara,
opuyorum

EKMEKÇİKIZ said...

B5ciğim,

Çok güzel bir başlangıç, daha doğrusu ikinci başlagıç olmuş. En doğrusu yenilenme demek galiba.:))

Hamburg'un - benimki önyargı olsa gerek- kültür merkezi olduğunu, Hamburg'luların kendilerini güneye göre daha asil saydıklarını öğrendiğimde şaşırmıştım.

Sevgiler.

Punto said...

Bu kadar çok yorumun arasında görünür mü bilemiyorum ama bayramını kutlar, sağlıklı, sevgi dolu, mutlu günler dilerim.

B5 said...

X Mifdifderya,
Cok tesekkurler, o kadar guzel yorumlar var ki mutlu olmak icin onlari okumak yeter! Otekini de ani diye arsiv gibi tutuyorum artik,
Sevgilerle,

X Ekmekci Kiz,
Kesinlikle dedigin gibi görüyorlar. Gerek kullandiklari dil, gerek beden dilleri diger bölgelerden farkli. Liman sehri oldugu icin diger kulturlere epey acik kalmis. Zaten Danimarka sinir bölgesi. Kentin bir kismi da bir zamanlar Danimarkali imis. Cok kibarlar bu insanlar. Eglenmesini pek bilmiyorlar diyoruz Italo-Turk tarafindan bakinca ama pek kusur bulamiyorum. Kültür konusunda Istanbul kadar renkli ve zengin olmasa da görülüp karar verilmesi gerekiyor. Buraya gelin :)

X Punto,
Görmez olur muyum hic, benim size not birakmam gerekiyordu. Esim bile buraya bayram notu birakmis!
Size de saglikli, mutlu bayramlar!

Mademoiselle said...

Cok gecmis olsun! Neyseki bu kazadan bir sorun olmadan kurtulmussun... Bahsettigin masajlardan bir tane de ben yaptirmistim ve ayni rahatlamayi hissetmistim.

Anonymous said...

Yahu su R4 cook tatli yaaa :-)))

B5 said...

X Mademoiselle,
:).. Farkeden azinliktansin. Parca kalmadi, cizikler de gecti bile, tesekkurler. Bloga dönmeni bekliyorum :)

X Zeyno$,
Ev afisle kapli dedigim gibi :D.. Ve yine yanlis yazilmis...