Stockholm

Bu yaziyi fotograflarla doldurmaya karar verdim, cünkü karanlik cikmis da olsalar kisa süren gündüzlerini bize dolu dolu yasatan adalar sehri Stockholm hakkinda belki biraz fikir verebilirler. Biz bilgileri gitmeden önce Sevgili Hedikli ev ve Zeyno§'dan aldik.

Tatile cikamamaktan yakinirken birden karar verip, birden yola ciktik. Ve kuzey kutbuna biraz daha yaklastik.

Sehirde yiginla ilginc müze vardi . Vikingler, Modern Sanat, Savas, Muzik, Sarap (?). Vaktimiz sadece alti yedisine yetebildi. Yukaridaki ilk resim Dans Müzesi. Dünya danslari hakkinda güzel bir koleksiyona sahipti.
Bu üst iki resim eskiden tiyatro olan bir salona ait. Sonra bu dev kristal avizeler ve sahne yerinde birakilarak bina konfeksiyon zincirine donusturulmus. Amerika'da zinciri olan ve sadece Londra, Dublin gibi birkac Avrupa ülkesinde magazasi olan Urbanoutfitters. Mekanin guzelligi bir yana Caglayan gibi modacilarin koleksiyonlarini da bulmak hosuma gitti.
Tropikal sularin baliklarini yakindan görmek icin Akvaryuma gittik. Bu aslinda her gittigim ulkede yapmaya calistigim birsey. Kopekbaliklari ve piranhalarin neredeyse hepsinde oldugunu gördügünüzde artik yeni canlilar bulmayi istiyorsunuz.
Isvec'in yillar once nasil oldugunu gorebilmek icinse Skansen'e gitmem onerildi. Hayvanat bahcesi, acik yilbasi panayirlari, folklorik giysileri ile dans eden Isvecliler, dolu altinda yurumeye calisan bizi epey havaya soktular. Herkes ayilarin oldugu yere dogru gidiyor ve Ingilizce'de yeni bir kelime ogrenerek dönüyordu= Hibernating (kis uykusu)...
Bu üstteki gemiyi eger önceden bilseydim Stockholm'e tek gidis nedenim olabilirdi. 17yy dan kalma, batiktan neredeyse mukemmel derecece kurtarilmis bir savas gemisi VASA. Karayip Korsanlari filmini izlemis bir cocugunuz varsa burada cildiracagina eminim. Ilk izlenim sasirticiydi. Agzim acik kaldi. Bu kadar büyük bir gemi beklemiyordum cunku. Ucan Hollandali gercek demek!!! Hikayesini biliyor musunuz?
Urbanoutfitters disinda neredeyse hicbir magazaya giremedim ama fotograflarini cektim. Yukaridaki vitrindeki hersey hareketliydi. Ejderhalardan kutup ayilarina kadar hersey...
Yemek konusunda da kisaca benim bir baliksever olarak pek keyifli döndügümü söyleyecegim. Esimin israrla döner yedigine inanamiyorum! Zeyno§'un bize dedigi gibi geyikleri gördükten sonra etini yemek pek sevimli degildi. Yalniz yaban mersini corbasi da dahil hersey cok lezzetliydi. Tütsülenmis karides, tütsülenmis geyik eti, tütsülenmis peynir. Eski zamanlarin yiyecek saklama adetleri ile günümüze gelmis tatlari herhalde, tipki diger ulkelerde oldugu gibi.

Ruslarla pek savasmis Isvec'in tarihi hakkinda epey bilgilenirken Osmanli ile olan iliskisi ve Turk sanatlarina olan ilginin kaynaklarini da ogrendim. Cok alakasiz gibi görünse de biraz tarih arastiran herkesin anlayabilecegi bir bilgiymis. Ama okulda bize bunlari ögretmiyorlar ki...

Elime gecen ilk kitap Bender-Istanbul 1709-1713 idi. Hikayesi su linkte.
Bunun disinda bir baska aldigim kitap da Türk cadirlari hakkinda yayinlanmis resimli bir rapor. Bu ilginin ve motiflerdeki özellikle ortakligi hala cözemedim.

Sonuc olarak gectigimiz haftasonu Stockholm beni her yönden sasirtti. Yani kliselesmis ABBA, Ikea, H&M, Ericsson disinda herseyle karsilastim. Nobel Ödülü Konserini son anda yakaladim ama son iki biletin fiyati astronomik olunca meshur bir jazz-club'daki konseri kolumuz damgalanarak tercih ettim.

Sogugu ise hic hissetmedim...

38 comments:

Anonymous said...

:-))

Damgalandiniz demek? Bir de alt yas limitinin 25 oldugunu biliyor musun? :-)

Isveccede 'kalabalik' diye bir kelime vardir. Bir de lahana sarmasi gibi turk yemegi. O bahsettigin zamaninin kulturel etkileri. Uppsala yakinlarindaki bir kalede tum osmanli padisahlarinin resimlerini gormemle baslamisti benim bu konularda bilgilenmem, yoksa tarih derslerinde savas sebep ve sonuclarindan baska ne ogreniyoruz ki?

Sevdigine cok sevindim, ve ozledigimi hissettim! :-)

B5 said...

X Zeyno$
25mi? Fransa vahset, dehset film izleme yasini 12 ye indirirken bunlar cikariyorlar mi :).
Yok o damga hani biz gencken partilerde falan yapardik ya, ona hitaben. Yoksa yas ortalamasi 20 ile 60 arasi idi konserde. Fasching denilen yer iste :) Solist de konseri kesip evlenme teklifi yapti zaten. Acaba showdu da her gece mi boyleydi :)

Evet Uppsala da Osmanlilara ait koleksiyon parcalari falan da varmis galiba. Anlatirsin artik gorusunce :)

Zevkli idi. Prenses pastasini sana getiremeyecegime uzgunum :(

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Ayip olmasin diye mi benden de bahsettin? Ben bu postunu saklayacagim bana rehber olsun ilk Stockholm ziyaretimde, diye...Bizimle olan dostluklarini, Istanbul'daki Konsolosluk binasinin tarihcesinde gecenlerde okumustum, Zeynos'un da bahsettigi gibi: Turkce'den ödunc aldiklari kelimelere filan tesekkur ettikleri TV programlarini da biliyorum...

B5 said...

x Alp&Ege`nin annesi,
Neden? : )Asil ayip oradayken bir alo diyememek oldu. Dort gun boyunca elimde emaillerinizin yazili oldugu kagitlarla gezdim :)

Burada cok az seyden bahsedebildim aslinda. Herkesin mukemmel Ingilizce konustugunu hatta Ingilizce biliyor musunuz sorusuna bile hayretle cevap verdiklerini. TV nin alt yazili oldugunu, daha soru sormadan gozunun icine bakip yardim etmeye calismalarini, kirmizi isikta gecip en Italyan Italyani bile solladiklarini (herkes kirmizida geciyor!!), Hamburg ile benzerligini, nefis cikolatali tatlilarini, senin soyledigin Fika dinlenmesi ve cikolata toplarini yazamadim.

Kitaplar Isvecce bu arada. Her on kelimeden sadece ikisini anlayabiliyorum :). Dansla ilgili de bir iki kitap aldim. Ingilizce kisimlari ile idare ediyoruz.

Ayrica Isvecce'nin sesini esim de, ben de cok begendik. Dinlemek bile eglenceli geliyor. Konusabilmeyi isterdim.

Sabahtan aksama bir tek "Hej" diyip duruyoruz.

mrl's page said...

Merhaba,

Ne kadar güzel bir tatil olmuş :)

Fotoğraflar süper :)

Batıktan çıkarılan gemi dediğin gibi Stockholm'e gitmek için yeterli bir sebep...
Hele benim gibi sebep arayan biri için :)

Sevgiler
~mrl~

Punto said...

Degişik anlatım tarzın ve fotoğraflar için kutlarım seni. Gazeteci gözü ile bakıp anlatmışsın. Paylaştığın için teşekkürler.

B5 said...

X Mrl`s Page,
Kisa bir kacamak oldu. Bence sen de dene. Ama belki daha sicak bir mevsimde. Turkiye'den geldigin zaman biraz usuyebilirsin. Onun disinda herkesin hosuna gidebilecek birseyler var :)

X Punto,
Ah ne cok yanlis yapmisim yazimda. Hepsini yazdiktan sonra fark ediyorum!
Bu arada Stockholm'de iken sizi andim. Skansen adasindaki acik parkta dinledigim müzik yüzünden. Ama istedigim gibi birsey bulamadim. Sizin icin baska birsey düsünüyorum : )
Sevgilerimle,

New York Muhtari said...

sirf bu yaziyi okumak bile icimi sizlatti .. neden dersen yillar once Stockholm'a yaptigim geziyi Finlandiya'ya gecis yuzunden kisa tutmak zorunda kalmistim ve diledigim gibi gezememistim... Hep bir gun geri donebilmeyi istemistim, yazilarin ve yorumlarin bir nebze de olsa yuregime su serpti ve senin gozunle, sozunle yasamis kadar oldum.

Paylastigin icin sagol.

Anonymous said...

Harika harika yine harika resimler, zaten su resimlerin uslumunu ve postalamana hayranim:)

guzel bir tatil gecirmissiniz, u arada canim somon cekti gidip ben bir somon sandavic yapayim:)
opuyom kocaman

B5 said...

X New York Muhtarim,
Resimleri de yamuk yerlestirmisim esim soyluyor. :)
Belki bir sonraki gelisinde rahat rahat gezersin, bizim gibi kisin degil de yazin. Gündüz gözü ile daha uzun görebilmek icin sehri. Bizim sansimiza dolu bile yagdi. Ama tam o sirada foklara bakiyordum :D
Finlandiya da ilginc olabilir! Turkce ile benzer gruptan dili varmis galiba? Degil mi? Birkac hoca oyle soylemisti.

x Mirdifderya,
Yok bu sefer resimler pek karanlik ve yamuk olmus. Acele is. :) Acik renk fona da alisamiyorum...
Baliklar tek kelime ile nefis! Hamburg'da cok zorluk cektigimi soyleyemem balik konusunda ama burada hep donmus bildigin gibi daha farkli baliklar kolayca bulunuyor. Istavrit, Hamsi gibi baliklar internette sadece :) Ekmekci Kiza baktim da bugun! Nefis bir sey yapmis!!

Meltem said...

Çok güzel bir gezi olmuş darısı başımıza:)

etki alanı said...

Resimler,kendimi içinde hissettirecek kadar canlı çekilmiş.Anlatım da bir o kadar lezzetli.Farklı bir zaman dilimi geçirdim.(keşke ingilizceyi çok iyi bilseydim.Verdiğiniz linkleri okuyabilirdim.)
Sevgiler bırakıyorum
TüTü

Yasemin said...

B5cim, ben Stockholm'e mayis ortasi gitmistim yillar once ve iliklerime kadar donmustum! Yani maalesef ki bu Iskandinav ulkelerinde hava isi sansa kalmis bir olay. Iki gunluk gezimde bayilmistim Stockholm'e, ozellikle Skansen'a. Tek derdim elimdeki fotograflarin dijital olmayisi. Sirf yeniden fotograf cekmek icin bile bir daha gidilir ;-) Esim zaten gormedi, ona gostermek bahanesiyle yakinda yeniden gitmeyi istiyorum. Bu arada senin yazin ve resimlerinle idare edicem :-)

B5 said...

X Meltem,
Daha bir suru baska yer gormeni dilerim :)

X Etki Alani,
Haklisin, keski asil tarihle ilgili bilgi veren kismi Türkce kaynakli bulabilseydim. Wikipedia'dan verdigim linkleri Ingilizce secmemin nedeni cok daha kapsamli oluslari. Dileyen sol linkten Turkce olanini da okuyabiliyor, ama cogu zaman cok kisa bilgi verilmis oluyor :(... Bu aslinda biraz acikli bir durum..
Begenmene sevindim :)

X Yasemin,
Dur, senin Norvec idi degil mi? Oraya gidilirse de senden bilgi alinacak. Mayis'ta da soguk oldugunu tahmin edebiliyorum. Nitekim son uc senedir pek bahar ayi yasamadim bu paralellerde. Cocuklar da bayilacaktir :)
(Ben birde devrik cumle kurmasam yine hata buldum, uff)

Anonymous said...

Cok hosuma gitti! Isvec'e mutlaka gitmek istiyorum ben. Aptalca bir sebebi var: Bergman. Sanki adamin karakterleriyle karsilasacakmisim gibi geliyor. :oP

www.elifsavas.com/blog

B5 said...

X Elif,
Bergman Isvec'e gitmek icin cok iyi bir secim Elif..
Hatta en guzel secim :)

New York Muhtari said...

alakasiz ama senin ne zaman profil resmine baksam, Arjantin'deki arkadasimin daveti aklima geliyor, neden acep???

Su anda, ctesi sabai girecegim Abnormal Psyc dersine calisiyorum , bir aciklamasi var mi diye bakiyorum kitapta.. yok yok kesin bir anormallik var ben de :-)))

loungetime said...

Karahip korsanlarını Sude 'ye izletmiyorum (korkmasın diye)ama ben çok beğenerek izleyen bir olarak o gemiyi görmek isterdim.

B5 said...

X N.Y. Muhtarim,
Hmmm, aklima ilk gelen Tango benzeri danslar geliyor. Durus da onu cagristiriyorsa Arjantin demem normal. Tabii Dünyanin öteki tarafinda Arjantin'in neler cagristirdigini da dusunmek gerek. Bizim bilgimiz dans ve futbolla sinirli gibi :)
(Arjantin'e git! Ben de senden resimlere bakarim)

X Loungetime,
Iyi yapmissin. Sude'nin yasi ufak. Ya da film biraz fazla ürkütücü. Ilkokul cagi bir cocugun izlemesi daha dogru olur gibime geliyor. Hem filmi hem bu müzeyi. Cünkü müzede sergilenenler sadece gemi degil. O dönem yasamis kazada ölmüslerin genetik özellikleri, iskeletleri ve mum kopyalari, kiyafetleri, geminin nasil rengarenk oldugu, yedikleri ictikleri, hersey var. Burada yazmama ve anlatmama imkan yok. Sunum inanilmaz güzel. Cocuga eglenceyle bir sürü bilgi!
Daha güzellerini görsün Sude.Zaten o biraz daha büyüdügünde cok daha iyilerini yapacaklardir :)

ipek said...

Ben bu gezi yazılarını öyle seviyorum ki... b5 çok güzel olmuş, keşke daha çok, daha çok resim olsaydı, harika resimeler çekmişsin. Kuzey ülkeleri ile ilgili ne güzel detaylar var görmek gereken.
sevgiler

B5 said...

x Acemi Asci,
Resimleri cekistirdigim cok belli degil mi? Sekilleri bozuldu bazilarinin.
Detaylari ben yine Hedikli Ev'den takip etmeye calisiyorum. Ucakla 1,5 saatlik mesafe aslinda. Daha once gidemedigimize uzulurum. Keski is disinda biraz daha gezebilsek. Bu seneler sonra ilk :)
Yakin sinirlari bitirsek buradayken yeter. Gittikce kesfediyor insan. Benim aklim hala diger kitalarda (Avrupa ve K.Amerika disindaki her kita)...
Sevgiler,

Bambi said...

cok guzel anlatmissin zaten hedikli evinde yazdiklarini agizimin sulari aka aka okuyorum. Gidip gormek ben de cok isterim hatta yasamayi bile ciddi ciddi dusunmeye basladim duzenli bir hayat kulaga cok hos geliyor birde herseyi sorgulamamak, altindan ne hinoglu cikacak diye dusunmemek cok guzel bir duygu olsa gerek :)
bu arada flying dutchmanin hikayesi ne apla :P

B5 said...

X Bambi,
Senin moralin iyidir insallah. Arabadan sonra :)
Haklisin, tek kelime ile "duzen isi" insanin hayatini cok kolaylatiyor. Aklin ve enerjin baska abuk sabuk seylere calismiyor. Isin kotu yani boyle hayata alistiktan sonra Italya ve TR daha da zor geliyor :(..
Hollandali (!), Wagner operasindan hatirlarsin belki, ama ondan da once bilinen su asla karaya yanasamamaya lanetlenmis hayalet gemi :)
Karayip Korsanlari filminde bile o alintiyi yapmislardi. AMA GERCEK o hayaleeet gemi!! (Linkte de var hikayesi):)
Vasa buyuleyici idi. Sunum da oyle. Zamane insani olarak kendimi film setinden hissettim.
Yukari paralellere geldiginde git mutlaka...

müzi said...

ne guzel dolu dolu gecmis bir tatil. fotograflar da cok guzel. karanlik olmalari ortamin gercekligini yansitmalarindan dolayi guzel bence. Stockholm beni sasirtti demissin ya, dusundum de Iskandinav kulturleri pek bilinmiyor gercekten, H&M, Ikea gibi bahsettigin kliselerin disinda. ama icine girince, dedigin gibi, sasirtiyor.

elektra said...

bu sıra, bu kuzey yazılarını, kuzey'de yaşayanların bloglarını acaip bir oburlukla okuyorum. ben o iklimi seviyorum sanırım. o dinginliği, o düzeni. hani tutmasalar, karmik bir şey, orada idim herhalde eskiden diyeceğim.:)

Mine said...

Tatilinde, fotograflarla süslediğin yazında harika olmuş.
Sayende gitmiş kadar oldum.
Sevgilerimle
Mine

B5 said...

x Muzi,
Sana gondermek istedigim emailde gitmeden bunu yazacaktim aslinda. Son anda oldugu icin haber veremedim.
Ben cok bir sey bilmedigimi ve kesfederken zevk aldigimi itiraf ediyorum oralar hakkinda. Hamburg sadece bir fikir vermis bana :)
Bundan sonra senden bekliyorum buna komsu ulkedeki haberleri :)

X Elektra,
Evet, iklim bir yana, yasam cok daha kolay, uyum icin enerji sarfetmene gerek yok :). Su an bulundugum yerde de oyle. Bir kural varsa hep o. Neden digerleri de boyle degil diye soruyorsun sonra. Yapilan da cok karmasik birsey degil aslinda. Sadece hersey daha yolunda. Naif resim gibi yalin hayat :)

X Mine,
Tesekkurler Mine :)
Dun Acemi Asci'da bir blog kesfettim. Gezgin sanirim. Mavi limonmus adi. Gercekten insani gezdiriyor. Hic bilmedigim kitalarda hem de. Biz malum yasiyoruz cogu yazdigim yerleri :(.Hepsi de ayni kita.
Bu Isvec ilk gezi gibi bizim icin. Digerleri aile, is nedenli hep.. Ah cok mu sikayet ediyorum acaba? :)
Sevgiler,

Unknown said...

Merhaba, ben sitenizi Uganda'dan Meltem'i okurken gorup ziyaret edeyim dedim. Iyi ki de etmisim. Gerek anlattiklariniz, gerek anlatim tarziniz ve gerekse resimler cok guzel. Sizi takip ettiklerim arasina alacagim. Sevgiler.

B5 said...

X Sevgi,
Merhaba, asil ben sizi okumak isterim. Kahire hakkinda simdiye kadar o kadar farkli seyler duyuyorum ki bir baska bakis acisi bana mutlaka daha fazlasini ogretecektir.
Ben de sizi ekliyorum hemen :)
24 Aralik ta TRT sadece Misir hakkinda belgesel gosterecekmis. Yalniz programin tanitimi oyle bir yaptilar ki devlet kanali olmasa Turkiye'deki sosyal duruma tas atiyorlar derdim.

Izleyemeyecegim. Cunku bu Cuma gidecegim yerde buyuk internet problemleri var.. Yazarim : )
Tekrar Merhaba,

Berceste said...

Diyorum ki, daha çok gez, daha çok yaz emi :)

Balerin heykelini görünce, Covent Garden'da bulacağız diye Defne'nin beni çekiştirdiği ve hakkında yazı yayımladığımız La Ballerina'yı hatırladım! Birbirlerine de çok benzettim.

Tarıh hakkında okullarda anlatılmayan ama çooook fazla öğrenilmesi gereken şey var. Bulgaristan ve Mısır'a gittiğimde yaşadığım şokları hatırlıyorum da... Sen biraz daha karıştır neler bulursun...

Bambaşka bir konu ama Philip Mansel'in İstanbul'unu okudun mu?
Nereye gideceksin gene bulamadım ben :(

B5 said...

X Berceste,
Güzel degil mi heykel? Dayanamayip iki yönden cektim isik kötü de olsa.
Misir'i ben de bilmiyorum cok iyi. Bugun yeni bir blog ulasti buraya (Sevgi-Kahire), artik ondan bakacagim haberlere.
Cuma Venedik'e ucuyoruz iste her sene oldugu gibi, yine ailevi isler. Bahsettigin kitabin Italyanca baskisini buldum. Kitapcida gorursem kesin alirim :).Turkiye'ye ne zaman giderim belli degil cunku.
Vize isini bilmiyordum, buradan oraya degil de, oradan buraya olacagi icin sorun olmaz saniyordum :(... Neyse ben umut kesmiyorum. Sevgiler,

EKMEKÇİKIZ said...

Ne kadar yoğun yaşanan bir gezi olmuş ve ne kadar cazip şekilde anlatılmış.

Sağol, B5ciğim!
Kendi adıma çok farklı bir ülke ve om ların dünyasını tanımış oldum.

Yeni yolculuğunun ayrıntılarını sabırsızlıkla bekliyorum.
:))

Unknown said...

Merhaba, Misir ne yazik ki Turkler tarafindan yeni yeni taninmaya basliyor. Eskiden Osmanli'nin en onemli vilayeti iken bugun izim icin bir bilinmez her yonuyle. Buraya gezmeye gelen cogu kisiler icin tu kaka bir yer, ama bir muddet burada yasayanlar icinse cok rahat ve guzel bir yer. Pisligi ise her iki kesim de ortak nokta. Ama burada da bir seyler degisiyor. TRT deki programi izledim. Gercekten sanki Turkiye'yi anlatiyor gibiydi! Bolge ulkelerinin kaderi hep ayni zaten! Gorusmek uzere, Selamlar.

evinkedisi said...

Cumhuriyet Gazetesi'nde yurt dışından haberler bölümü vardır da farklı farklı yerlerde yaşayanlar gayet güzel gündelik yaşanmışlıkları yazarlar, gazetenin en sevdiğim bölümlerinden biriydi o. Şimdi de neden bu tür yazıları ilgiyle okuduğumun kanıtı bir yerde.

Ülke dışında yaşamayan, oraların havasını, suyunu , yaşam biçimleri farklılıklarını ama herkesin insani yanlarını deneyimlemeyen, bir tutturmuş dış düşmanlar meselesini, ağzına pelesenk yapmış götürüyor.

Ellerine, gözlerine sağlık bunları bizlerle paylaştığın için :) Bu arada, değişim de iyi olmuş, açık renk fon yazılarının okunmasını kolaylaştırmış. Güle güle kullan ve iyi yıllar, ben de senin link adresini değiştiriyorum bloğumda :)

Berceste said...

Sevgi gerçekten Mısır'ın bilinmeyen yönlerini gayet güzel anlatıyor, diline sağlık. Ben sitesini açtığı ilk günden beri takipteyim kendisini :)
Bahsettiğim Mısır - Osmanlı tarihi idi zaten. Sevgiler...

B5 said...

X Ekmekci Kiz,
Fotograflari secip birseyler yazmaya calisacagim. Fotograf makinem ne yazikki en gerekli zamanlarda yanimda yoktu...

X Sevgi,
Ben size soyledim ama sonra kendim izleyemedim. :) Onun yerine Italya'da evdeyken Rai de bir Firavun belgeseli izledim. Her ne kadar ayni derecede merak ettigim su anki Misir olsa da :)

X Evin kedisi,
Gercekten mi? Begenmene sevindim. Farkli ulkeleri ben de merak ederim. Ama gozum cook daha farkli olanlarda artik, baska kitalar (EU-USA haric).. Merak bilgilendirir ;)
(Cumhuriyet gazetesini eger Avrupa'da kiosklarda gorursem Dünya tersine donuyor diyebilirim, burada durum feci)...


X Berceste,
Ben senin linklerine bir goz atayim o zaman :)...

Anonymous said...

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Neslihan

B5 said...

rica ederim Neslihan..