Venedik, nasilsin?

Bu sene ailevi ziyaretler tatilin yarisini olusturdu. Zira tatilin yarisinda evden kacip bambaska bir program yasadim. Önceden planlanmamis bir program. Milano, Lodi, Bologna, Mestre. Mantova ve Romeo-Jülyet(tiklayin-tüm oyunu dinleyin)'in memleketi Verona'dan bile gectim. Yanimda fotograf makinesi olmadigi icin ne tren maceralarini, ne büyülü sisi, ne yollari kapayan kari, ne de günesi cekebildim. Olsa da fotograflar cekilemeyecek guzel seyler yasadim.
Yeni yil ani ve ilk hafta cok güzel insanlarla birlikte kahkahalar icinde gecti. Bir saat ara ile iki defa kutlandi yeni yil. Önceden tahmin edemeyecegim kadar keyifli idi. Tüm yil böyle mi olacak simdi ?
Donecegimize yakin Venedik'e gidildi yine. Bu sefer sanki buraya kadar (Mestre) gelmisken ziyaret etmemek ayip olur muamelesi ile gidildi ama. Gorev geregi gidilen akraba muamelesi gibi. Mestre ile trenle 7-8 dakikada Venedik'in kalbine kadar gidilebiliyor zaten. Gitmemek belki icimi burkardi. Bienal olmasa da yapacak bir seyler bulunur elbet.Sessiz, yagmurlu, soguktu sokaklar. Böyle zamanlar cok az insan olur sokaklarda. Bir kahve molasi tüm gün yetti bize. Bir de panino tamam. Kendimize bir gorev verip, aplik lambaya donusturmek uzere iki mask baktik. "No Made in China" yazili idi dükkan girislerinde. Meger masklarin aynilarini yapabiliyorlarmis cok ucuz fiyatlara. Yorum yok. Cinli bir Italyan mi, Italyan Cinli mi? Artik ne farkeder, kaliteli olsun yeter. Bu arada orjinal sayilan masklarda bile uzakdogulu yüzleri ilk defa gördüm! Bir etki yasandigi kesin. Fena da degildi sanki. Kabuki oynamak isteyene hazir yüz : )
Yemek icin olmasa da sadece yeni pasta cesitleri icin bir göz attim vitrinlere. Seneler ilerledikce onlar da degisiyor sanki yavas yavas. Cam islerinin sekilleri, tablolarin sekilleri, masklar, insanlarin yüzleri bile degisiyor artik Venedik'te. Fark ufak ve yavasca olusuyor. Ama 16 sene önce daha baska idi. Gecen sene ise böyle.
Aldigimiz masklarin fotografini cekmek yasakti. Ama satin aldiklarimizi duvara isikla tutturabilirsek muhakkak bir resmini koyarim buraya da. Bes aydir ampulle girisi aydinlatmamizin sebebi böyle bir fikrin ortaya cikmasi idi demek ki...
Bazen acele etmemek, vakti düsünmemek yaraticiliga imkan verebiliyor. Sanatcilar dahi mesaili calisamaz, degil mi?
Iyi haftalar herkese...



25 comments:

New York Muhtari said...

benim en yakin arkadaslarim tam cadilar donemi zamani Italya'dan donmuslerdi, ve Venedik'ten alinan masklari gorunce inanamamistik.. epey para odemisler ama iscilik oyle guzeldi ki :-))

Kamera yok demissin ama bu guzel fotograflar nereden? Sanki suyun rengi daha mi az bulanik, yoksa resimler mi yaniltiyor...

Sabah sabah guzel bir tur oldu resimlerin, paylastigin icin cok sagol.

NY'tan sevgiler.

EKMEKÇİKIZ said...

Ne kadar güzel bir tatil ve yeni yıl başlangıcı olmuş; harika!
Tabii ki, hep böyle güzel sürecek.
:))
Masklar çok iyi bir fikir olmuş.
Işıklanınca görürüz.:)

R4 said...

Venezia é sempre Venezia... saremo noi a cambiare ma lei resterà sempre la stessa bellissima città.Buon proseguimento a tutti da R4

B5 said...

X New York Muhtarim,
Iste o cadilar doneminde de biz Italya'dan ayriliyoruz. Indirimlerin basladigi, yilbasi suslerinin kaldirildigi donem: EPIFANIA :)
Masklarda indirim sözde yaptilar, cok ucuz olmadiklarini itiraf ediyorum. Umarim arkasindaki lamba ile yakmayiz onlari.

Fotograflari esimin son iki gun bana makineyi getirmesi sayesinde cekebildim. Sadece Venedik var. Diger sehirlerde ise arkadaslar sayesinde onlarla görüntülerim kaldi ani. Aile fotograflari da.

Valla suyun rengi gördügün garip sekilde. Ben onu kör gözün opakligina benzetiyorum.Yazin rengi biraz daha farkli olabiliyor ama haklisin.

Ben senin resme devam ediyorum. Eskiz bitti. Renklere gececegim :)

X Ekmekci Kiz,
Asil güzel kismi arkadaslarla evde yapilan yilbasi bulusmasi idi! Öyle sicak, öyle güzel gecti ki. Özledigim buymus dedim.
Isiklar icin bir 5 ay daha beklemeyelim de :))))

B5 said...

X R4,
Scusa, non t'avevo visto. Ti va di fare ancora un giro?
Per le lampadine, ci penso io..

müzi said...

demek senin trenin seni buralara goturdu :) ne kadar guzel bir giris olmus yeni yila. dilerim tum yilin boyle gecsin. maskeleri de amaclarina ulasmis bir sekilde gormek dilegiyle. sevgiler

Anonymous said...

Hoşgeldin B5,
Yine güzel anılarla dönmüşsün ve bizlerle paylaşıyorsun. Yeni yılın aynı güzellikte geçsin.
Sevgiler

Mine
http://drmine.blogspot.com/

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Cok hosgeldin! Özledi Hedikli ev B5'i...
Pastane resimlerinde: 1. si gercek metal alet edavat ustu kakao mu, alahaskina, yoksa Venedik'in kanallarindan toplanmis pasli metaller mi? Tiramisunun yazilisi da tam bize gectigi gibiymis, sayende ögrendim...

Anonymous said...

Ah.... Venedik'i cok ozledim!!!!!! Verona'yi cok iyi hatirlayamiyorum, cunku cok unlu bir restorani var, yaban domuzundan ragu yapiyorlar. Orada yemek yedik ve bolca ictik ve sehri yampiri bir vaziyette gezmistik. :o)

www.elifsavas.com/blog

Punto said...

Tatil yaramış Sevgili B5. Yazılarını, güzel fotoğraflarını ve sürükleyici anlatımlarını özlemiştik.
Hoş geldin.

B5 said...

X Müzi,
Sana aslinda bir tren bileti göstermek istiyorum : )
Ne inecegin yerler (iki aktarmali) ne saatleri yaziyor. Epey komik bir bilet, uzerindeki notlari yok edersem yayinlayabilirim.
Maskeler asildi ama arkasindaki ampuller su an cok ilkel. Dogru isiklar alininca gosteririm.

X Mine,
Maceralar oldu evet. Sadece Turkiye ve Italya gibi ulkelerde olabilecek cinsten. Herkese dilegim kismi sadece arkadaslarla gecirilen guzel olan tarafi :)

X Alp&Ege'in Annesi,
Evet! Goruluyor demek. Tumu pasli alet goruntusu verilmis cikolata aletler. Sagda da kendilerince Avusturya pastasi Sacher yapmislar. Kestane sekerlemeleri de yaninda. Sacher i cogu pastane yapmisti. Bu kadar dikkatimi cekmemisti daha onceden..

X Elif :)
Cinghiale'den, evet yaparlar. Kuzey bolgesinde epey kullanilir yaban domuzu. Birazcik sag ust tarafa cikildiginda sadece ragusu degil, "guanciale affumicato di cinghiale" da meshurdur. Hmm, sen anlamissindir yazdigimi ama -Y.domuzu füme yanaklik- gibi cevrilebilir mi? :). Sana tavsiye edebilecegim yiginla yeni tatlar var, belki yine buralara gelirsiniz? Degil mi ? :)!

X Punto,
Tatilin ilk kismi zorunlu, ikinci kismi oldukca verimli gecti. Belgeleme isi ise daha cok zihinsel oldu. Bakin sadece son iki gunun Venedik fotograflari var. Ne kari, ne sisi ne diger sehirleri cekebildim. Belki Udine'ye ait birkac fotograf daha bulabilirim.

Bambi said...

Masklar cok hos gorunuyor, tatlilarda oyle, kahvede de, venedikte :) ben de ben de istiyorum :P

Açalya said...

Yagmurlu sokaklari hayal ettim ve bir kafeye girip bir mokka icmek istedim...tabi ki rehberim seninle.

Tijen said...

Oraları görmeyeli ne çok zaman oldu. İlk yurtdışı seyahatimin bir garip gününde kısacık da olsa gördüğüm Venedik'e dair hala anım var mı? Var galiba...

B5 said...

X Bambi,
Katiliyorum. Binalar haric, kahve isi kolay, tatlilari da uydurabilirim sanirim. Evde Venedik icin yani :)

X Acalya,
Kisin Venedik'in en guzel yanlarindan biri de bu. Hele bir de haftasonu degilse cok az insan oluyor sokaklarda. Diledigin gibi fotograf cekebiliyorsun. Diledigin gibi carpismadan yuruyebiliyorsun. Huzunlu belki ama binalar oyle guzel ki, hepsi dantellerle suslenmis gibi. Bakma sen benim uyduruk fotograflarima. Detaylar hep guzel.

X Tijen,
Vardir elbet :). Ilk yolculuk icin hos bir secim. Aslinda yemek kulturu ile de bircok hikayeler var burada. Ustelik Osmanli ile ortak. Muhakkak yine yolun dusecektir buraya :)

loungetime said...

Hoşgeldin, yeni yazıyla dönmeni bekliyordum. Resimler çok güzel, ny muhtarına katılıyorum yanlız. Suyun rengi tv san gördüğümden daha bulanık geldi. Resimlerine bakarken orda yaşam naıldır acaba demekten kendimi alamadım. En çokda küçük çocuğu olan anneleri düşündüm, evlerin kapısından dışarı fılayacakmış hissine kapıldım. Bu heyecanla ben orda yaşayamazdım karar verdim.

B5 biliyorsun ben şifreliye geçtim, sana davetiye yolluyabilmem için mail adresine ihtiyacım var loungetime@gmail.com adresine yollarsan davetiye yolluyacağım.

Esra said...

:-)
Harika yilbasi kutlamanizi kiskandim. Yanindaki o 2 hatunu da. :-)))
Ne tatlilar degil mi?
Esimin annesi Venedikli, orada oturuyor. Ana adada degil ama, kara tarafinda. Italya'nin cogu yeri guzel ama Venedik ayri bir gezegen sanki. Bir de turistleri kaziklamaya calisan esnafi olmasa... :-P
Bir arkadasimiz her sene festival zamani gider. Esimle de gitmis seneler once. Bir gun sana kostumlu resimlerini gondereyim. Muhtesem...
Konu Venedik olunca benim anlatacak cok seyim var. Hadi susayim en iyisi. :-)
optum
Esra

B5 said...

X Loungetime,
Tamam, email gonderdim. Tesekkur ederim.
Venedik'te turist olarak kalmayi tercih eden hafif klastrofobik yapida olanlardanim.Dolayisi ile sana katiliyorum. Tarihini okumak, hayal etmek, kendi kendine hikayeler yazmak icin bambaska bir ortam iste.
Blogda bulusmak üzere :)

X Archisugar,
Sizin evde Italyanca konusulmuyor sanirim. Kücükken Venedik aksanini cok severdim. Hala da sevimli gelir bana :). Aksanli konusan birine rastlarsan söylet birkac kelimeyi anlayacaksin bahsettigim müzigi ve normal Italyanca ile olan farkini. Karnavaldan bahsediyorsun degil mi? Onunla ilgili tarihi bilgiler hosuna gidecektir o zaman. Carnevale--carne-et :).. Meraklandirayim mi? Arastir bak.

Eski binalar cok bakim istiyor, gencken de bambaska bir deneyim tabii sehrin tarihi yerinde yasamak. Bir arkadasim yeni ayrildi oradaki evinden. Müzede yasam gibi geliyordu bana onunkisi :)

Sevgiler,

Şefika said...

İki oğlumla Floransa'dan Venedik'e geçerken çok şiddetli bir yaz yağmuruna yakalanmıştık biz. Sular seller götürüyordu etrafı. Venedik'e vardığımızda ise bizi masmavi bir gökyüzü ve yeni yıkanmış, güneş altında kuruyan bir şehir karşılayınca ne sevinmiştik. Oysa kanalların yaz sıcağında kimbilir nasıl koktuğunu konuşmuştuk gitmeden önce. Kısacası Venedik=sürprizdir benim için ;))

reality said...

Tren istasyonundan meydana yürürken
ince uzun bir yol,sağ taraf deniz ve ABD savaş gemileri..Bereli,ince
ressam deniz ve gemilerin resmini
hala yapıyor ve satıyor mu?(Vndk)..
Milano,Dauma'da 'saldı'başladı mı?
Çok mu soru sordum (?) :)
sunny

B5 said...

X Sefika,
Dogrudur, minicik bir yer de olsa, surprizler hic bitmiyor. Adalari kesfe cikin bir dahaki sefere. Birileri yine sizlere bir surpriz yapar beklenmedik yerde.

X Reality,
Tum Italya'da basladi "Saldi"ler. Cok fazla yararlanamadim.
Tren istasyonundan sola dogru yurudugunde kopruye geliyorsun, eger onun da saginda diyorsan bu defa kimse yoktu resim yapan :)
Sokak sanatcilari genelde kisin ve yagmurlu havalarda cok olmaz. Insan da cok yok zaten yaza oranla. Anca Karnaval olacak ki renkli yuzler gelecek kapali havada :) Heryerde oldugu gibi biraz da degil mi?

Berceste said...

Şimdilerde neredesin B5'im? Geliyorum, gidiyorum Venedik. Zaten gidemedim diye içimde kaldı... Bizim beyin şirketi retreat midir nedir ondan yaptı Milano'da. Paşa paşa hazırlandık biz de vize alıp gideceğiz diye. Ne bilelim vizenin randevusunda bile kuyruk olduğunu. 2 ay önce başvurmak lazımmış. Bey gitti. Ben kaldı! Şimdi o gene bir İtalya yollarına dökülecek. Ben ise Türkiye. Bu sefer de zaman uymadı! Bekle Venedik, ömrüm varsa bir gün de sana uğrayacağım :)

B5 said...

X Berceste,
Yazamiyorum :). Ama guzel haberler oldu. Onu belki anlatirim.
Vize kuyrugu mu? Yilbasi oncesi tatiline denk geldi acaba? Tatil zamanlari epey kalabalik olurlar ama. Bilemiyorum ki UK den gelisler nasil. Olsa da vizelik kac kisi vardir ki kalabalik olsun. Belki bu sefer gitseydin cok eglenemeyecektin kimbilir :)Vardir bir hayir,
Gorusmek uzere :)

Berceste said...

Yok yahu, adamlarin isguzarligindan baska birsey degil. Sirketi arayinca bizimki aldi pasa pasa vizeyi. Ben o sirketin calisani degilim diye degil vizeyi, randevuyu bile alamadim :( Iki yerde vize veriliyormus. Bizimkisi Londra degil de baska bir sehircik idi. Kucuk, kac calisani varsa artik ve kaplumbagadan bile yavas calisiyorlarsa... Randevu vermediler! Dedigin gibi vardir bir hayir... Aylardan hazirandi bu arada :)

Bak bir de ne diyecegim, su gulleri gordukce, kokusu varsa B5 recel yapsa diye dusunuyorum, cok mu karnim acikti acep :P

Anonymous said...

Beni Venedik'e götür; önce San Marco'da dolasalim, ki alisayim "yabanci" yüzlere--bana ya da bize yabanci olanlar degil, Venedik'e yabanci olanlar. Sonra vaporetto'lara binelim habire, Canale Grande'yi karis karis arsinlayalim. Sonra gece olsun labirentin icine girelim, temsili de olsa kaybolalim filan. Biz Venedik'i icimize cekmeye calisalim, edebiyat tarihinde olup bitenlere inat. Kirmizi paltolu kiza yaklasip elini tutalim; ya da yasli Aschenbach'in aksine, yanina yaklasip boynuna sarilalim Tadzio'nun, veya sadece el sallayalim o "yabanci"lara, evlerine gitmesek de olur...

Belki bir seyler degisir, ne dersin?