Frenklerle Flamenko






Hala Fransa'dayim. Kralice Margot filmini hatirlayanlarin aklina geldigi sehirdeyim. Yaptigim, yapacagim ilginc bir sey yok degil aslinda. Mesela dün ilk Flamenko dersime girdim. Buradaki pek ciddi klasik dans(*) derslerimden sonra böyle bir deneyim yasamak kutuplardan Afrika'ya gitmek gibi idi. Klasigin o steril, disiplinli, manasiz derecede kiskanc ortamindan son derece rahat, sicak olmasa bile hareketli, gürültülü, bagris cagris bir ortama girmek bastan biraz afallatti. Oyle ki ilk hareket olan el cevirmede sag el parmaklarimin titremesini ilk 5 dakika durduramadim. Uc Endülüslü hoca esliginde biz de bagirdik, tepindik, eteklerimizi savurduk, topuklarimizin zemini delme kapasitesini olcup, kendimizi muzige birakmaya calistik. Diger danslarda guleryuzlu veya ifadesiz olmamiz gerekirken bunda biraz asik olmamiz bile gerektiginden ilk defa zorlanmadim diyebilirim. Ders sirasinda hocalarin huzunlu aciklamalari da yardimci oldu. Meger anlami yerlerinden edilenlerin -burasi benim topragim- demeleri gibi acilarini dile getirmekmis. Bu acidan da gayet dogu kokan bir dans.

Bu dans Ispanyollarin aksine cingene-roman-gitan-gitano denilen Hint kokenli toplulugun ortaya cikardigi bir dans aslinda. Hint dans dersine giren Rus balerin Tatiana bize Flamenko'nun Hindistan kokenli oldugunu soylediginde cok inandirici gelmemisti. Sadece bilgisizligimden ve medyanin verdigi kliseyi tembelce almaktan kaynaklandigini sonradan anladim. Sonradan sadece cingeneler degil isin icine Araplar, Berberiler ve Sefaradlar yani muslumanlar ve yahudiler de giriyormus. Flamenko muzigindeki uzun uzun yakarislarinin Araplari andirmasindan belli olmali Avrupa kitasina, hele Latinlere ait olmadigi.

Tek agriyan yerim el bileklerim olsa da haftaya yine devam edecegim, belki kulaklarimda birer gizli tikacla.







(*)Klasik dans ornegine bakmak icin berbat bir sarki esliginde bunu izleyebilirsiniz.



Bu soldaki renkli resim Delaunay'in Flamenco Sarkicilari tablosu.

28 comments:

Demet said...

Demek Flamenko, cok fenasin ama, agzim sulaniyor burada! :)
Cikis yeri bilgisini ben de yeni ögrendim bunun icin ve link verdigin muhtesem video icin tesekkurler,nefesimi tutarak izledim...
Daha cok yaz :)

B5 said...

Demet : )
Haftasonu gelebilseydin seni goturebilirdim oraya. Olsun, baska planlar hep var : )
Balerinin adi Polina Semionova imis. Mukemmel gorunuyordu her hareketi ile, merak etmistim. Meger Berlin Devlet Balesinde imis. Cok genc yasta Prima ballerina olacaklardan. Hamburg'a gelirse gideriz onu gormeye.

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Kocaman Merhaba Datca'dan
sevgiler cok...

B5 said...

Bizden de size cok cok! : )
Trevlig dag!

ps:Tyvärr, jar kan inte Svenska ; )

Fanfan La Tulipe said...

a ha!! simdi yasadıgım bir an gözümde canlandı: Granada'da Alhambra'ya gittigimizde cevredeki cingenelerin yasadıgı gecekondu vari evlerden flamenko ezgileri yükseliyordu...

Tijen said...

İlkbahar tatili yazısını neden göremedik diye bir de utanmadan hesap soracağım iyi mi?

B5 said...

x Fanfan La Tulipe,
Iste orasi! Sen asil yerine gitmissin demek : ). Demek Alhamra'nin cevresinde gecekondular var...

X Tijen,
Yok rica ederim :)). O Tr gezisi idi. Aslinda ilk bahar bile sayilmaz, cunku asil ilkbahardan beri Paris'teyiz. Yakinda seni ilgilendirecek bir sey yapacagim. Rezervasyonumu yaptim. Surpriz :)

Anonymous said...

İlahi B5, yaptığım ilginç birşey yok diyorsun ama Flamenko'ya başlamışsın. Sayende Flamenko'nun kökenini de öğrendim ve çok şaşırdım. Flamenko dendiğinde İspanya aklıma gelmiştir hep.
Yazılarını özlemiştik. Devamını bekleriz efendim:)
Sevgiler

Mine
http://drmine.blogspot.com/

Anonymous said...

Çok güzel bir yazı olmuş gerçekten, flamenkoya bakışım değişti. Sayende çok güzel bilgiler edindim. Teşekkürler.

Yazılarının devamını bekliyorum.
sevgilerimle

B5 said...

X Mine,
Ben de ulkenin sadece guneyini ilgilendirdigini bilmiyordum.
Pek yazin yapilacak bir sey de degilmis aslinda. Oyle sicak ki burasi hareketsiz kalmak istiyor insan spor-dans yerine...
Selamlar : )

XCilekli Pasta,
Merhaba,
Ben de yeni yeni ogreniyorum herseyi. Bu sehirde yapacak baska sey kalmamis gibi : )

coffeé said...

Kraliçe Margot nasıl bir filmdi, bilmiyorum ben hiç :(

Flamenkoyla sıcacık bir dönüş olmuş :) özlemiştik :)

sevgiler :)

jelatin said...

Yorum yazmıştım gitmedi. Püf.

Çok kıskandım, demiştim. Sen sahi Paris'te ne yapiyorsun kuzum? Ben Paris'e gitme, Paris'te yaşama yolları arıyorum da! Önüme gelene de soruyorum işte böyle. Paris Paris Paris.

B5 said...

X Coffeecim,
Film asagida linki olan. Hani Alexandre Dumas'nin gercekte olmus olaylari anlatan ayni adli romanindan uyarlanan film.
Katoliklerin Protestanlari katlettigi olaylar zinciri, St. Bartholomew katliaminin cikis noktasi yani Paris. Bu sehir aklina bile gelmeyecek kotu olaylarla dolu. Tabii kimse bunlari dusunmek istemez.

http://en.wikipedia.org/wiki/
La_Reine_Margot_%281994_film%29

B5 said...

X Jelatin,
Evet, yorum benim de yayinlanmadi, niye buradayim bunu ancak emailine yazabilirim. Dur bir bakayim emailine..

Anonymous said...

neyse gelmis benimkisi, yasasin :) ben pariste olmani kiskandim sanki, gicik oldum sanki, gidiyorum ben :)

loungetime said...

''biz de bagirdik, tepindik, eteklerimizi savurduk, topuklarimizin zemini delme kapasitesini olcup, kendimizi muzige birakmaya calistik.''

demisin ya, aynından istiyorum.

B5 said...

X Rahsan,
Benim de senin su an yasadigin yere aklim takildi. Hic burayi dusunme bile :)

X Loungetime,
Evet rahatlatiyor, tabii sicak havalarda yapilmasa daha iyi olur. Bir ara saunadayim sandim. En azindan ders sirasindan su icmeye izin vardi. Bak onda da serbestlerdi.

Zeynoş said...

Yazilarini ozlemistim, hosgeldinnn!! El agrisina sebep olacak hareketleri merak ettim.

elektra said...

aaaa, yeni yazı:) ben umudumu kesmiştim artık açıkçası, arayı bu kadar açma b5 , lüfen:)

kraliçe margot filmini çok severim. 3-5 kez izlemişliğim vardır. ofra haza!nın sesi kulaklarımda şimdi,o billur sesiyle söylüyor:
' Elo haaaay'

flamenko'yu damarlarımdaki çingene kanından olsa gerek, ( ablam beni çingenelerden aldıklarını iddia eder durur da) çok çok çok severim, orada burada denk gelip izlemişsem, en çok o estetik el hareketlerini denerim kendi kendime. çooook estetik...

Berceste said...

Yaşasın B5 yazı yazmış :) Hem de Flamenko yapıyormuş... Benim goncanın en sevdiği dans. İzlemesini elbet! Gizlice birileri de seni çekse kamerayla ve biz seyretsek, nasıl plan ama?

B5 said...

X Zeyno§,
Neredesin? Guney kuzey? Sen eve donmedin degil mi daha?
El hareketleri olasi bir romatizma icin de faydali sanirim. Cok fazla -farkli- kas calistiran bir dans degil. Ama el parmaklarini ice kivirip bileginden 360 derece elini 20 kez cevirdiginde farki hissediyorsun :)

X Elektra,
Hosgeldin sen de :). Yaptiklarimin ne kadarini yazabilirim bilmiyorum, Haftaya yine ev tasiyacagim arada yazmaya calisirim :)
Bazi hareketler ve giysinin(!) dansi estetik gorunuyor aslinda, ama cingene teyzelerimizin cok da kadinsi olduklarini soyleyemeyecegim. Turk kadinlarinin yuz hatlari cok daha zarif. Bu dansi onlar yapsa belki daha da hos durabilir. Zira bagirdiklarinda sesleri ayni ozellikte bu teyzelerin.


X Berceste,
Cekmekten emin misin bilmem. Hahaa sinif dokuluyor :). Fransiz hanimlardan bir iki kol tokadi yedim bile, sifir koordinasyon, kivrilamayan bedenler, saga sola carparken bakmiyorlar bile :). Ama oyle guzel havaya giriyorlar ki. Firfirli eteklerini de giyince tamam onlar icin :). Mutlular ciddi ciddi :). Bu sinif ilginc hakikaten, klasikten cok farkli. Sevdim.

Dun aldim dergiyi, anlamadim neyi yapabilirim. Keski burada olsan, sana iletecegim bir sekilde ilgilendiklerimi :)

Berceste said...

Oooo o zaman hem seni çekmeli, senin gözünden de o hatunları :P
Yazdıklarını okurken aklıma geldi, Riverdance'ın DVD'sini ya da bir gösterisini seyrettin mi bilmiyorum. Onlar İrlanda dansı yapıyorlar ama DVD'lerinde Flamenko yapan kırmızılı bir hatun var kiiiiii, mutlaka seyretmelisin!
Sen dergideki o sayfaların fotoğraflarını çek, e-posta olarak yolla bana, bakalım neler çıkıyor ortaya :)

Zeynoş said...

Yok henuz donmedim, youtube'un izlenemedigi diyardayim, dolayisi ile linkini izleyemedim :(

R4 said...

... voci di corridoio dicono che l'insegnante ti ha detto "you are really good"... credo che sia vero, qualsiasi cosa tu itraprendi, riesce.
R4

B5 said...

x Berceste,
Izledim sen soyledikten sonra onu. Cok guzel karistirmislar ikisini de. Bambaska bir sey olmus :). Youtube dan izledim yok videosu ben de. Dansla ilgili filmleri toplamaya cok yeni basladim henuz :)
Tamam, fotograf makinesini birisinden alir almaz cekiyorum.

X Zeyno§,
Hala mi? Ne zaman bitecek bu yasak? Baska seylerin yasak oldugu ulkeye donunce izlersin :)

X R4,
Non é vero. Non capisco niente di questa strana musica. Si tratta di un ritmo completamente diverso. Non appartengo a quel mondo. Mi sta bene il vestitino ma "l'apparenza inganna" eh! ;)

Anonymous said...

Offf yaa,

çok şekersin çook,

bloğunda...

arzu

B5 said...

X?Arzu,
Yok,yok, rica ederim, gercekte pek de cekilir degilim... :)

Anonymous said...

oo uzun zaman oldu bloglara bakmayali sende donmussun:)

Biliyormuydun bende Amman'dayken Ispanyol bir hocadan Flamenko dersleri aldim vede cok guzel gidiyordu, kendimi buluyorum dansinda, muzigiginde tam BEN; Tutkulu ve sert, ee akdeniz kadiniyiz nede olsa.. ama malesef burada dersleri bulamadim genelde Salsa, tango vs var.:(