Lutetia Parisiorum ya da Parisii


Biliyorum yasliligim cekilmez olacak :))) Ama yazmam lazim. Gün gecmiyor ki buradan hoslanmamam icin bir sebep cikmasin.

"Ladurée" belki de Paris'in eeeeen meshur makaronlarini (farkli aromalarda acibadem iste) yapan, pek lüks pastanelerinden biri. Günde binlerce pasta satan bir zincir. Pasta kutularini görseniz mucevher aliyor sanirsiniz. Internetten bile servisleri var. Öyle böyle degil. Paris kliseler basi.
Bugün Madeleine'deki subelerinin önünden gecerken vitrinde yiyecek üzerinde koca bir sinek görüyorum. Plastik olacak kadar büyük bu sinege yaklasirken. Ayni vitrinde bir alt rafta bu defa ölü bir koca sinek görüyorum. Vitrindeki bu dekorasyonlari görevliye söylemek icin iceri giriyorum ve vitrininizde böcek var diyorum. Hafif bir sok havasindan sonra vitrine incelemek icin yaklasan tezgahtar kiz bana dönüp:

"Onlar böcek degil, sineek" diyor! :)))
Daha nasil anlatabilirim bu rahatligi!

"Her ne iseler, ölüsüyle dirisiyle vitrinde ve hala pastalarinizin üzerinde" deyip cikiyorum.

ve hala gülüyorum...



Lutetia Parisiorum - Parisii: Paris' in eski adi.

35 comments:

Demet said...

hahhahhahhaa ay cok güldümm! Iyi ki söylemissin de bu yilin cevabi olabilecek cevap gelmis. :)
Yalniz sinek haberini okumadan önce sitesine göz gezdirdim ve ölüp bittim... Ve ben artik hayatimdan cikardigim pastane ürünleri icin bir kez daha ic gecirdim sayende.
Sadece izlemeye bile deger :)

B5 said...

X Demet,
Pek renkli degil mi? Yemeklere ve peynirlerine olmasa da bu sehirde pastalara gercekten lafim yok. Hatta yakinda bununla ilgili bir sey de yapabilirim.
Bugun aslinda Cin imparatorunun askerlerini gormeye gittik. Buraya ufak capta bir koleksiyon getirmisler Cin'den. Hani su yer altindan cikarilan 7000 toprak asker. Onunla ilgili okuyorum su an.
Ama Ladurée aklimdan cikmiyor :P

Delfina ; said...

Bence şehirdeki herkes aşık oldğundan sinekleri vs görmezden geliyorlar.Az önce ne izledim biliyor musun;"Ensemble c'est tout" ahh dedim paris'te olsam ben de aşkın bu halini yaşardım :)

film sonrası senin yazını okuyunca Ladurée'yi daha bir merak ettim sinekli haliyle :)

bu arada,ne tarz birşeyler yapacaksın? pastane vs?

sevgiler,

coffeé said...

:)) çok güzel gözüküyorlar :)

B5 said...

X Isitme kaybi,
Evet evet öyle. Yoksa bu sehrin amonyagin ve diger adini yazamayacaklarimin en fazla bulundugu sehir oldugunu görmezden gelemezler. Bu en hafifi yazdigim. :)
O filmi görmedim henüz :) Bu aralar Gomorra ve Happy go Lucky nin afisleri tüm sehirde.
Pasta degil ama baska bir sey, surpriz :)

X Coffee,
Acibadem seven icin tadlari da öyle :). Seven icin tabii...

Anonymous said...

"c'est la vie!"

money

money

money

isnt it

funny?...:)

Arzu

Anonymous said...

sadece dekoratif göründükleri icin tatlarini begenmememe ragmen alip, salonun bas kösesine yerlestirip, sonra tatli krizimin en caresiz anlarinda bir cirpida yiyip bitiriyordum bir ara :) hatirlattin!

B5 said...

X Arzu,
Hahaaahaa. Bravo! Iste bu kadar bu sehir :) Beni en cok rahatsiz eden kismi hijyen, isguzarlik ve gereksiz yere kuyrukta beklemek... Ilki beni, ikincisi esimi deli ediyor.

X Rahsan,
Ben de sevmiyorum :) Mecburen bazi pastalarin icinde oldugu zaman yiyorum. Bundan sonra zaten oradan bir sey alacagimi sanmam.

Mr_TD said...

karsilikli takas yapalim :)
, sen bana laduree den yolla, ben de sana Oberlaa´dan :D

ama yolda saglam kalirlar mi acaba?

burcu said...

:) iyi soylemissin.

elektra said...

ama b5, sen de böcekle sineği ayırt edemiyor musun?:))))

B5 said...

x Turkish Delight,
O biraz yas, buradaki nazli, özensiz postayi da düsününce. Onda da problem olmazsa olmazdi degil mi:)))
Ben baska bir seyler düsüneyim sana :)

x b.
Bunlar ufak olaylar anlattiklarim, daha ciddi olanlari yazmiyorum :))) Ortak tepkiyi anlatmaya calisiyorum. Senin bulundugun yerdeki servisin tam tersini düsün :)

xElektra,
I-ih :) Ayni sekilde amonyak ile disarida her iki metrede bir bulabilecegin her türlü diskiyi da ayirt edemiyorum. :)))

MORTAC said...

Acikcasi diger yorumcular gibi benim de sineklerden/boceklerden cok makaronlar ilgimi cekti, keske olsaydi da yeseydik, bir de oradayken sana soyledigim dondurulmus gida satan zincirlerde satilan bir dondurma vardi, onlarda da icinde kocaman makaron parcalari olan dondurmalar satiliyordu, tavsiye ederim, hem dondurucuda sinekler barinamaz.. (Yarin kesinlikle koska'ya ugrayip badem ezmesi alacagim)

B5 said...

x Mortac,
Sen nehrin öte tarafindansin :)... Hala o bahsettigin buzluk-marketleri görmedim.

Hahaa, daha Paul'un yere düsen ekmekleri sattigini anlatmadim. Paul burada öyle lüks falan degil biliyorsun. Türkiye'dekiler pek temiz, pek havali. :P

New York Muhtari said...

donmussun....ne guzel :-)))

B5 said...

Sen de!! : )

Anonymous said...

Okurken şok oldum, ben böyle bir şey görünce ne derdim bilmiyorum!!

Kilo yapıyor diye alıp yemekten mahrum bırakıyordum kendimi ama artık yiyeceğim :)

sayende çok şey öğreniyoruz. teşekkürler

B5 said...

x Cilekli Pasta,
ben guldum iste :) O kadar fazla bu tarz seylere rastladim ki bu aralar, bocekleri artik sahiplerine soylemeye karar verdim :P
Selamlar :)

Anonymous said...

io ero lì e sono stato io a vedere la seconda mosca tra i dolci, quella stecchita! ed era cosí grande poi che la si poteva scambiare per un bombolone mal riuscito...

può certo capitare di stare a 50cm dalla vetrina principale e non accorgersi di nulla anche se si ha appena servito un cliente dandogli un dolcetto dal vassoio esposto in vetrina, MAH può succedere appunto... la mosca viva almeno non ERA sui dolci, ci volava solo in mezzo :) che bello, é come se un essere umano fosse grande una mosca e gli edifici di Parigi i dolcetti... appunto, le mosche volano sempre sulla XXXXX...

Ps. stasera ho finito di lavorare alle 00:30, poco prima di uscire dal cantiere dei ragazzi sono entrati per urinare dalla BVLGARI, pratico non pagare i 50 eurocent del bagno pubblico che sta sull altro lato della strada..
R4

idil said...

Ripugnante !!! è questa la Parigi che ho conosciuto? :(

loungetime said...

Bende ne kadar güzel görünüyorlar diyecektim, koca bir sinek le bu güzellikte mahvolmuş. ııııh ben almıyayım.
öpüyorum canım.

B5 said...

X R4,
Non eran moscerini-ini.. Che schifo veramente. Non scrivo piú.

X Idil,
Merhaba Idil :), bu hicbir sey. Cok daha kotuleri de oluyor, oldu ama buraya yazamam..

X Loungetime,
Evde yap :) Tarifi cok kolay nasilsa cok da az malzeme ile yapiliyor. Bunlari asil meshur yapan kivamlarini tutturabilmek. Renk de kattin mi aynisi olur iste :).. Hepsi acibadem.
Sevgiler,

Alp ve Ege'nin Annesi said...

birak sinegi, böcek bile degmis olsa, kovalayip yenmelik tam fotodakiler...Benim en sevdigim kurabiyedir acibademler...

Berceste said...

Yüzsüzlüğün bu kadarı! Bir de ukalalık ile açık kapatmaca.
Ben de Harrod's un içindeki Laduree'ye gidip bunlardan almalı diyordum. O kadar çok metheden olmuştu ki. Bu yazıdan sonra vazgeçtim :) Fiyat, hijyen karşılaştırması da pek orantılı olmasa gerek.

Pilli-Cadi said...

bir de o kadar kalite bir yer olacak:)
böcek degil sinekmis yok yaaa

coffeé said...

merhaba,

sen karadeniz türkülerinden birini sevmiştin ya hani kazım koyuncu'nun; şevval sam'ın da bir tane karadeniz türkülerini içeren bir albümü çıktı.. seversin gibi geldi, linkini gönderiyorum, seversin umarım

sevgilleer :)

http://rapidshare.com/files/130188681/_evval_Sam_-_Karadeniz__2008_DeJ_Vu.rar

B5 said...

X Alp&Ege'nin Annesi,
Hosgeldin!! Biliyorum cok guzel gorunduklerini ama insanlarin tavirlari cok alem. Kurt atan sinek resmen bunlar.
Aynisi bugun yine basima geldi, baska bir pastanede. Ne diyeyim. Aaaa fareleri anlatmadim! :))

X Berceste,
Evet, hijyen fiyat karsilastirmasi bir yana yaptirim kullanilmadigi icin hepsinin rahatligi var. Fareleri soyledigimde gayet normal karsilayan market gibi!

X Pilli Cadi,
Merhaba! Dedigim gibi sinek, fareden ziyade insanlarin tepkileri cok daha rahatsizlik verici.

X Coffe!
Cok tesekkurler! Evet o sende dinledigim sarki cok cok hosuma gitmisti. Dinledigim hicbir seye benzemiyordu cunku. Cok sagol :)
Sevgiler,

müzi said...

sineklerin vitrine girmesine izin veriyorlar belki de. o yuzden sorun yok, yeter ki bocek girmesin :p
hem sen neden hayvanlara karsisin ki?! saka saka :)))

Bambi said...

londrada bir pakistan lokantasinda fikra gibi birsey gelmisti bir tanidigimin basina, yemek yerlerken birde bakmislar ki bocek maasada yuruyor, bu ne demisler garsona, garson cevap olarak saskin bir halde bunlar mutfaktan cikmazlardi cok ozur dileriz demis :)) eh beterin beteri var ;)

Punto said...

Yazlıktan dönünce ilk işim sevdiğim dostlarım ne alemde diye bloglara bakmak oldu. Henüz herkesi tarayamadım ama Pınar'ın kulübesi'nin bloğunu bıraktığını okuyunca hüzünlendim. Demek ki annesi Can'a daha çok zaman ayıracak.
Pınar'dan sonra ilk aklıma B-5 geldi. O da uzun zamandır yazmıyordu. Yoksa o da bırakmışmıydı güzel yazılarını. Hemen açtım ve yeni yazılarını görünce çok sevindim. Konuları okumadım daha zira yazlıktan henüz geldik ve akşam bir davete gidiyoruz.Olsun dedim. yazıları nasıl olsa okuruz biz buradayız demek için bir kaç satır yazamadan duramadım.
Hoşgeldin Sevgili b-5.

Anonymous said...

Yorum yazmasam da ugruyorum sayfana. Iyi bayramlar

Sevgiler

Mine'nin Gozunden

hindiba said...

Almanya'da bazı pastanelerin vitrinlerinde arı görmüşlüğüm var. Tatlıya geliyorlar sanırım ve özellikle Bienenstrich denen pastalara yakışıyorlar bile :) Ama sinek? Düşünmek bile istemiyor insan. Üstelik satıcının tavrı gerçekten yüzsüzce imiş.

Selamlar...

Anonymous said...

iyi bayramlar :)

B5 said...

xMüzi & Bambi,
Fareyi gördügümde ayni tepkiyi aldigimi okudunuz mu? Ekmek reyonunda idi ve ayaklarimin onunden gecti!!! Baska yerlerde de her sehirde oldugu gibi defalarca farelerle karsilastik. Ama gida ve fare pek uyusmuyor gibi!

xPunto Amca
Tesekkurleeer! Siz de hosgeldiniz evinize. Internette problem yasiyorum o yuzden biraz gecikmeli yaziyorum ben de. Bloglari okumak icin sabirsizlaniyorum!
Sevgiler,

xMine,
Ilk blog bayram tebrigim! Iyi bayramlar sana da! :)

X Evren Merhaba!
Evet arilar fena durmuyor. Ama karasinek berbat gercekten :) Yine gel!


X Cilekli Pasta,
Sana da iyi bayramlar Cilek :)

Mademoiselle said...

Merhaba B5,

Uzun suredir blogunna ugrayamiyordum. Bugun bir girdim, tam girdim, bircok yazini okudum.

Bu yasadigin olayin aynisini ben de Londra'da yasadim. Laduree artik belli bir alici kitlesine ulasmis nasil olsa, calisanlarin yeterince kibar olmadiklarini dusunuyorum( belki sadece Londra'da boyledir).