New York Sehir Rakkaslari

Haftasonu güzel olabilecek bir haber aldim. 30 Kasim icin sürpriz bir calismaya katilabilirim.


Aslinda rastlantilar gectigimiz Nisan ayina dayaniyor. Paris'in korkunc pahali dans derslerine her gün katilamadigim icin, daha önceden kimseye tavsiye etmememe ragmen, evde DVD ile calismaya vermistim. New York City Ballet Workout adindaki bu DVD, internet üzerinden aldigim ilk sey oldu. (Sonuncu olmasini hala tüm kalbimle diliyorum).

New York City Balesi, aralarinda cok meshur, Gürcü asilli Rus koreograf ve dansci Balanchine'in da bulundugu grup tarafindan 1948'de kurulmus bir topluluk. Yanlis bilmiyorsam Turkiye'deki devlet tarafindan ilk bale egitimi de 1948'de baslamis. Elbette bugün bu isi DVD'lere kadar vuran yine Dünya'nin öteki tarafi. Kötü yaptiklarini düsünmüyorum, cünkü bu DVD icerisindeki programin klasik dans figürleri üzerine yapilmis jimnastik oldugu her sekilde kabul edilebilir. Üstelik hevesini almak isteyenler icin de oldukca ideal. Sakatlanma ihtimali de oldukca düsük.

Haftada bir gün sinifta hoca, komik bir piyano ile, 16yy dan kalma bir binada ve eskimis barlarda calisip, geri kalan günler bu ekran görüntüleri ile idare ederken, sehre New York City Balesinin gelecegini ögrendim. Gercegi mi, sahtesi mi diyecek kadar sasirdim. Ve hemen en ucuzundan bir bilet alarak sahne performanslarini izlemek icin Bastille'deki modern opera binasina kostum. Salon da bos koltuk yoktu. Biletim de o kadar ucuz olacak ki, performans bir yana hareketleri bile cok iyi secemedim. O sabah bit pazarindan buldugum tiyatro dürbünüm de 10 metreden fazla yaklastirmiyordu. Nitekim o da pek ucuzdu.

DVD'si sayesinde tanistigim balerinleri gercek hayatta görmek hostu. Sonucta yayin haklarindan dolayi son anda degistirilen programina ragmen(?), cilginlar gibi alkislanan bir gösteri izledik. Bu cilginca alkislamayi abartmiyorum. Nitekim sezon acilisindaki Bolsoy Operasini yuhalayan (bu skandali bulmam lazim!) Fransiz izleyicisinin, NY balesine gösterinin ilk(!) saniyesinden itibaren güller yagdirmalari biraz tuhafima gitti.

Herneyse, bu tesadüf vasitasi ile onlari ekranda degil karsimda izlemek elbet hosuma gitti. Gitti ama simdi daha da güzeli oldu: bu gectigimiz haftasonu, NY City Balesinden birinin buraya gelecegini ve 30 Kasim'da bizleri calistiracagini ögrendim! Simdi tek yapmam gereken o tarihe kadar hastalanmamaya ve sakatlanmamaya calismak.

Buraya gelecek olan grubun cürügü de olabilir : ) Olur ya, sadece adi cikmistir grubun, o da bunu kullanmak istiyor olabilir. Tipki Paris Opera balesinden olup , bu adi kullanip komplekslerini ögrenciler üzerinde uygulayan yasli kötü hocalar gibi (Hemen birinin adini verebilirim her dilde hakkinda kötü yorumlarla karsilasabilirsiniz. Benimki Meksika Ulusal Balesindendi ;)) ...

Bekleyip görecegiz...


-Yukaridaki fotograflar henüz kirilmamis, dikilmeyi bekleyen, burnu takoz gibi sert , icini silikon, kesik corap, gazli bezle doldurarak giydiginiz, kendi kendinize denerseniz büyük ihtimal sizi sakatlayacak pabuclar.


32 comments:

Demet said...

Off ne güzel bir haber, umarim cok hosuna gidecek bir ders olur, havadisleri bekliyorum :)

B5 said...

Inanamadigim icin tekrar tekrar okudum ben de. Merak ediyorum :)

R4 said...

Balla B5, balla che ti senti viva, balla che rendi il mondo più piacevole e allegro, ti prego solo di non ballare sino a sfinirti... per fortuna le tue scarpette non sono rosse ma rosa :)

Ora però devi nutrirti, altrimenti dove la trovi l'energia per ballare?

Ti aspetto, ERRE4

B5 said...

X R4
Che paura le scarpe rosse. No, non vorrei mai essere come lei. So ringraziare. Almeno io credo che lo sono.
Mannaggia me che non so cucirle peró eh...

Alp ve Ege'nin Annesi said...

B5, klasik bale mi ögretecek yeni ogretmenin? Kendine dikkat et cok isteyince hep bir aksilik olur yaa!
Sevgiler...

Zamandan Sızan said...

Heyecan verici.

B5 said...

X Alp&Ege'nin annesi,
Bizi sadece ziyarete geldigini düsünüyorum. Ama ilgi fazla olursa belki programa alirlar.

Hayir, klasik bale degil. Bu yaz o iskencelere Paris'te devam ettim. Burada klasige donmek istemiyorum. Yaptigimiz ve bu gelecek olanla yapacagimiz vucut calismasi. Spor gibi. Profesyonel danscilarin nasil hazirlandiklarini gosterecekmis, son iki saatte de modern, jazz, funk karisik danslara ornekler sunacakmis. Toplam 3 saat. Artik nasil dayanirim bilmem. Ara vermeden üc saat calisma cok az yaptim.

Evet hep aksilik olur, vitamin almaya basladim bile ;)

X Kiymet,
Kesinlikle öyle : )

Tijen said...

Ne güzel olur! (NY adını görünce kulak kabarttım hemen, gidesim var, miniğimi özledim!)
* Portekiz lokantalarında olacağını zannetmem çünkü beyazların yiyeceklerinden değil. Brezilya'da bile diğer eyaletlerde pek yok sanırım. Ama tarifini bulup evde benzerini yapabilirsin!

Punto said...

İnsan sevdiği bir şeyi yapıyorsa dikenlerine de katlanır diye düşünüyorum. Ama yine de gençlikteki sakatlanmalar yaşlılıkta insanın başına dert açabiliyor. Aman dikkat Sevgili B5.

Anonymous said...

Ne kadar guzel bir tesaduf!! Ya da tesaduf diye birsey yok mu gercekten?? Ne de olsa kulturel aktiviteleri zengin sehirlerde yasiyorsun, ilgin var arastiriyorsun, kendi sansini kendin yaratiyorsun yani!

B5 said...

X Tijen,
Varmis hakikaten tarif. Ilk defa gordum sende. Artik yaparmiyim bilmem. Tadini bilmeden :)

X Punto Amca,
Haklisin Punto Amca, nitekim sag ayak bilek tendonlarim kopuktur liseden beri. Tum bacagi hala etkilemis durumda. Hala daha gucsuzdur. Sol daha esnektir. Peki, dikkat edecegim kendime,
Sagolun :)

X ZeynoS,
Hahaa, tesaduf yok mu demistik? Evet, hala yok, algida secicilik :)))
Istanbul'da olsam asil. Oranin altini üstüne getirirdim yine. Ama galiba haklisin, ilgim oldugu icin bunlari buluyorum. Barishnikov'u Istanbul'da izledigim unutulmamali. Ustelik bedava. Hala hayatimin mucizesidir o, o ogrenci halimle.

Anonymous said...

evet artik dvd'leri tavsiye ediyorsun :) tiyatro dürbünü tschibo'da da satiliyordu, ama nekadar yaklastiriyor bilemem, ve bit pazarini aratmayacak kadar da ucuzdu, istersen netten bir bak, nasilsa netten alisverise baslamissin :)

coffeé said...

çok çok keyif alman dileğiyleee.. gelişmeleri bekleyeceğiz :):)

B5 said...

X Rahsan,
Bu ilk DVD :))Cok basit hareketlerle calistirma. Hala egitmenle olanini tercih ederim. Senin bahsettigin dürbün de dahil her dürbün benimkinden iyidir. Bu tam antika :))

X Coffeé,
Umarim iyi gecer. Bugun dans oncesi sinifa girmeden bu etkinlikle ilgili yaziya bakip bakip durdum. Neyse cok hayal kurmayalim :)

Anonymous said...

Bedava?? Harikasin..Bence sansimizi sekillendirmek kendi ellerimizde. Birseyleri gercekten istersek, arastiriyor, tirmaliyor, bir yolunu buluyor, ve basariyoruz sanki..Bulusma raporunu heyecanla bekliyorum :)

B5 said...

X Zeynos,
Ben ve birkac balerin arkadas. Ogrenci idik ve cok cok yalvardik. Baska bir sey olsa hayatta kimseden istemem. Ama 8-9 yasimdan beri hayrani oldugum birini yasarken gorebilmek... Kalbim duruyor sanmistim, gozum baska bir sey gormuyordu zaten. Tuvalet falan giymis protokol arasinda ayakta :)Resepsiyonda farkettik kimler oldugunu sonra...

ayçobanı said...

Ne güzel bir haber, senin adına ben heyecanlandım! Yok yok, hiç bir şey ters gitmeyecek, güzel bir deneyim olacak, çürüğü de olsa farklı bir deneyim olacak.

Ucuz bilet, ucuz dürbün deneyimin ise çok hoş!! Yahu nedir bu Paris'in derdi, neden herşey ateş pahası olmak durumunda :(

Zeynoş'la gelişen yorumlaşma trafiğinin her kelimesine katılıyorum. Sen peşinde olmasan bütün renkler, sesler, dokular gelip geçecek şehirden. Çoğumuz bunu yaşamıyor muyuz? İstanbul'da olup da (biz buralardan ah ah orada olmak vardı diye iç geçirirken) televizyon karşısında saatlerini öldürüp yaşayan şehrin farkına bile varamayan kaç milyon nüfus var kimbilir :(

Yaşasın yaşayan şehirler ve onları yaşatan senin gibi takipçi ve aktivistler :))

Mine said...

Seninle birlikte biz de bekliyoruz 30 Kasımı. Bakalım nasıl geçecek çalışmanız. Umarım o güne kadar ve de o gün herşey yolunda gider. Sevgiler!

Anonymous said...

Ne guzel bir haber...

Bolsoy operasini nicin yuhalamislar acaba bende merak ettim, cunki mukkemmel bir opera.. Ozbekistan ve kazakistanda yasarken opera salonlarindan cikmazdik, her ne kadar az butcelerle hazirlansada bir o kadarda biletler cok ucuz olurdu ama sonuc harika idi.. Hele X-mass cocuklar icin hazirlanan bale ve opera gosterileri:) bazen orta doguda bunun cok eksikligini hissetmiyor degiliz hani.

New York Muhtari said...

NY Ballet deyince bir ana onlari gormeye buraya geliyorsun sandim, bak sen gelmiyorsun diye onlar ayagina geliyor B5...

Haddime dusmez ama bir iki kez imkanim oldu, ama nedense icime sinmedi, sonra yorumlardan, diger izleyicilerin de keyif almadigini anladim, bazen sansi yaver gitmiyor bazi sahnelenen eserlerin... Gittiklerimde nasibini alamayanlardan di sanirim.

Senin yorumlarini bekliyor olacagim, bakalim gelecek hoca sende nasil bir intibaa birakacak..

Saglik ve afiyetle kaliniz efendim...

B5 said...

x Aycobani,
Insani daha da heveslendiriyor soylediklerin : )
Bir de su siralar ugrastiklarimi bilsen, iyi moral olur bana:)

X Mine,
Haftasonu boynum tutuldu, hic olmaz ya! Kas tutulmasi!

xMd Lount
Bolsoy mukemmeldi! Yuhalama nedeni Rusya'yi protesto dedi kimileri ama sacma. Bilemiyorum. Zaten onlarin sesini bastirmak icn daha da bagirdik, alkisladik.

X NYM;
bu arada yazamadim tabii, NY Balesi son anda yayin haklarindan dolayi SON ANDA program degistirdiler. Bu sacmaliga bir de cok eften puften denebilecek bir gosteri sundular. Ustelik hak ettiklerinden bence daha da fazla alkislandilar. Benim icin tesadufler zinciri oldu, hostu. Ama dedim ya adi cikmis. Fransizlar zaten yalanlasa da bayiliyor Amerikalilara. Paris'te cok sevdigim Amerikali bir arkadasimla bu etki-tepki farkini da bizzat yasayabildim bu aylar.
Italyan'a baska, Amerika'liya baska Alman'a baska tepki.. Her yerde oyle degil mi aslinda...
Sevgiler,

EKMEKÇİKIZ said...

B5ciğim,
Ben yazana kadar, gösteri olmuş bitmiş bile.:))
Gösteriyle ilgili yorumun, yazını okurken tahmin ettiğim gibi olmuş: Fransızların Amerikalı hayranlığı ve Rus düşmanlığı yuhlamaları...
Politika, insanları her yerde sanata bile tarafsız bakmaktan alıkoyuyor, ne yazık.

B5 said...

X Ekmekci Kiz,
Yuhalamaya hayatimda ilk defa sahit oldum, siz Fransizca biliyorsunuz galiba, ilk paragrafin sonu:

http://news.tageblatt.lu/news/125/ARTICLE/4252/2008-09-07.html
---
Evet politikanin da, yonetimlerin de bu tarz islere karismasi cok rahatsiz edici ve gereksiz.

Ve evet, tarafsiz bakmaktan alikoymasi cok daha kotu.

Balede bile Rus'um deyince farkli algilaniyor, Banglades'liyim denince farkli. :P

Berceste said...

Of harika olacak B5... Hersey guzel gitsin, bir aksilik olmasin dilegim. Keyifli, harika bir 3 saat gecirmen dilegi ile...

Puantlar ne kadar degismis ben gormeyeli. Sentetik kurdelalar mi var uzerinde, onlari ipek olanlarla degistirecegin icin midir o iplik ve kurdela?

Bu arada elin igne iplige degmisken, patchwork ve perde ne durumda :P

Sevgiler...

ayçobanı said...

Bugün büyük gündü değil mi :)) Bol şans, iyi eğlenceler!!

reality said...

Ailece Bayramınızı Kutlar,

Esenlikler Dilerim.

Sunny

elektra said...

bütün bu gelişmeler gerilerde kalmış, şimdi ise bizim buralarda bayram, ben de bayram kutlamaya geldim:) iyi bayramlar B5, sevgilerimle...

B5 said...

X Berceste,
Benim yorumlarimin cikmadigini simdi farkediyorum! Yazdim saniyordum.
Senin yaptigin parca panomda asili duruyor.Ona bakip gulumsemekten baska bir gelisme yok o konuda.
Puantlarin lastigi kendinden, seffaf, ama saten kurdeleler de klasik sekilde dikilecek :)
Sansha bunlar...

xAycobani,
O gun geldi ve gecti, harika idi. 3saat araliksiz! Sonunda hasat ayaklarla eve dondum : )

xReality, Sunny
Sana da iyi bayramlar : )

X Elektra,
O gün geldi gecti, ben misafir agirladim, hastayim, bilgisayarim bozuldu ve bozuk. Ne zaman yazarim nasil yazarim bilemiyorum,
Sevgiler ve iyi bayramlaaar!

Anonymous said...

b5
bebeessss

yeni yilin kutlu olsun tatlim, r4ün de kutlu olsun, z8inde kutlu olsun :)
hepinizi seviyorum :)

reality said...

Ailece yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar,
esenlikler dilerim.
Sunny

Mine said...

B5cim nerelerdesin?
Yeniyılını kutlarım, herşey gönlünce olsun:)

loungetime said...

Yeni yılın kutlu olsun, sevgi ve sağlıkla...