Gülümseten günler


Gecen Nisan cok kisa bir süre icin Turkiye'de idik. Kaldigimiz otelin restaurant-barinda cok ilginc hikayeler dinledik. Bunlardan biri simdiye kadar sürekli kullandigimiz Ehlikeyif kelimesinin gercek anlami idi:


"Ehlikeyif" etrafindaki oluga buz konularak, raki bardagini sogutmak icin kullanilan bakir (?) bir kapti. Bize de öyle servis ettiler, su bir türlü icemedigim anasonla damitilmis SU görünüslüyü. Keyfine fazlasiyla düskün olanlara verilen bu ismin raki sofrasindan gelmesi cok garipsenecek bir durum olmasa da simdiye kadar bu bilgiye rastlamama sasirmistim. Isin tuhaf yani ben neden bilmiyorum derken, esim coktan birbirinden farkli ülkeden ese dosta anlatmaya baslamisti bile anlamini. Kelimelerde mi sakli acaba hep bu hikayeler...

Kis tahminimizden sert basladi. Yazin hayal ettigim dönem basladi. Aslinda hayalden cok kis mevsiminin verdigi karartidan teselli almaya benzetiyorum bunu: Disarida soguk, kar tipi, iceride sicak icecekler, sicak sohbetler, sevimli isler. Bulasici olabilir mi acaba?

Yeni yil geliyor. Koca dünyanin, ayri takvimde israrli Araplar haric, asagi yukari cogunun ayni anda (günde) kutladigi tek bayram (Noel ve yilbasini karistirmayalim, karistiranlari uyaralim, en son Turkiye'de cok komik seyler duydugum icin diyorum). Yapilacak yiginla eglenceli is var. Üstelik bu sene listem her zaman oldugundan daha uzun. Yeni isimler, yeni insanlar. Bir ayda anca hazirlanirim gibime geliyor. Venedik'e dönüse son bir ay...

Ayagim bir haftadir sarili (dans kazasi), posta kutum dolu, masam yine eglenceli islerle kapli. Buna faturalar ve teklif kopyalari da dahil.

Keyifli bir dönem basliyor sanki, su bakir tasim olmasa da hissedebiliyorum....

35 comments:

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Adini ben de bilmiyordum, ehlikeyfin...Noel ve yeni yil burada da dört gözle beklenen geleneksel, keyifli bir tatil dönemi...

B5 said...

X Alp&Ege'nin Annesi,
Ikea hediye katalogu gondermis, Belediyenin onune de kocaman karavanlar gelmis, panayir kurmak icin. Burada da basladi.. Yilbasinda da burada olmak isterdim aslinda. Yine Italya'dayiz ama...

EKMEKÇİKIZ said...

Aa, çok ilginç!
Ben de bilmiyordum; "ehli keyf"in o özel kabın adı olduğunu.
Sayende öğrendim.

Ayağın için geçmiş olsun, keyifli günleri yaşamaya başlamışken, tez zamanda düzelsin, dlerim.
:)

loungetime said...

Rakıcılar keyiflerine düşkünler yani.

Geçmiş olsun,

B5 said...

x Ekmekci Kiz,
Tesekkur ederim, bandaji sadece calisma sirasinda destek olsun diye takiyorum artik. Sag bilek liflerim kopuk da, arada yine bilegim burkuluyor... Artik ne zaman durmam gerektigini bilebiliyorum :)
Raki kulturunu ise ben pek bilmiyormusum :)

X Loungetime,
Sana da tesekkurler!
Oyle demek, duskunlermis zevklerine : )...

Berceste said...

Hımmm, ehlikeyfin içip demlenme kültürü ile ilgili olduğunu düşünüyordum ama bu kap davasından haberim yoktu! Bilgi için teşekkürler. İlerleyen cümlelerdeki gizli anlamları bir çözebilsem, onlarla ilgili de yazacaktım ama...
Takvimi onaylamama konusunda Araplar'a bazen hak veriyorum. Christmas'ı neden hep kutlamak zorundaymışız gibi davranıyor insanlar onu da anlayamıyorum :( Buralılar eeee Christmas'da ne yapıyorsunuz deyince, biz bayramda tatlı yaparız ile başlıyorum :) Çok kılım değil mi :P

Ayağın için çok geçmiş olsun. Aman dikkat!

B5 said...

X Berceste,
Degilsin, degilsin :)... Ama zaten ikisinin tarihleri de ayri :).Isteseler de kutlamiyorlar ki 31 Aralik gecesi Noel'i. Ayri eglencesi var onun.
Ben yeni yili kutlamayi seviyorum. Farkli kitalardaki arkadaslarla bir defa olsun ayni anda tatil yapiyoruz :).

Bir de bana ilkokulda aldigim, simdi cok eski moda, simli kartlari hatirlatiyor. Hepsini birarada saklardim. Okuma yazmayi yeni ogrenip, ilk arkadaslarla ilk yazili sosyallesme!
------
Tesekkurler. Bilek sarili, ama birazdan gene gidiyorum derse ;)

(Bakir kap icin Barmenin yalancisiyim, daha da eski olabilir hikayesi)

ayçobanı said...

Cok hosuma gitti bu ehlikeyif isi :) Iyi ki yazmissin bu yaziyi!!

Noel ve Yeni yil kutlamalarinin karistiriliyor olmasi cokca saskinlik, eh biraz da cahillikten, neymis ne degilmis ögrenme merakimizin olmamasindan kaynaklaniyor bence. Noel süsleri ve dekorlarini yilbasi süsü dekoru diye satiliyor, noel icerikli filmler yilbasi günü tv'lerden yayinlaniyor, "noel" baba "yilbasi"nda hediye getiriyor ve daha neler neler!! Yani elbirligiyle,(globallesiyoruz ya!!) isleri birbirine karistiriyoruz!!

Benim de sol ayagim gecen sene kayak tatilinde, cok ciddi bir düsme sonrasi baya bir hasar gördü.(Kayak cikmadi pabuctan ayrilip düsünce, kilo ayarini hatali yapmislar). Hala zaman zaman agriyor, eger cok fazla yürümüssem. Bir de uzun süre hala topuklu pabuc giyemiyorum!! Aralik ayinda tekrar randevum var doktorla. Cok can sIkIci olabiliyor. Ihmal etme!! Gecmis olsun!

ayçobanı said...

Simdi aklima geldi. Yazmadan gecemeyecegim!!

Ocak ayinda, Ankaradayim. Bilkent'tteki Marks&Spencer'dayiz bir sebep, ve dumur oldum gördügümle. Advent Calendar satiyorlardi!! Ocak ayinda, Türkiyede, ne adventi, ne geri sayimi, olacak is degil diye sasirdim!!

Bu durum biraz "ticaret"in isine yariyor!!! Burada bile, farkindasin eminim, ekim ayindan beri tüm süpermarketlerde, dükkanlarda noel tüketimi raflarda yerlerini aldi...

B5 said...

X Ayca,
Ne diyorsun ;D. Adventcalendar mi? Hahaaa.. Noel icin kutlayana tamam da, yilbasi icin eksik gunlerini nasil yamamislar peki?

Pes diyorum.

Tabii ki ticaret, hele sehirlerde bunun pazari yapilip satiliyor ama bu her ulke icin gecerli.

Ancak bu yeni gorgusuzluge varan alim farkli ulkelerde komik seyler yasatiyor. Advent?? :)))))) "Presepe*" de yapsinlar tamam... (Bakarsin)

Tum Dunyada yerel bayramlarin kutlanmasindan yanayim. Cin de isem Cin yeni yilini, ne bileyim Kudus te isem Hanuka'yi. Varsa esim dostum kutlayan, katilirim, kutlarim onlarla.

Ama Cin'de budistlerle Hanuka, Kudus te yahudilerle Cin yeni yilini kutlamak gibi birsey bu....

Turkiye tek gibi kultur karmasasinda!

Meltem said...

Yazdığım yorum uçup gitti. Çıkar mı acep sonradan??

B5 said...

X Meltem,
e mailim de birsey yok. Sanirim ucmus..

Punto said...

Geçmiş olsun. Size uğrayan kış bize de gelse diye dua ediyoruz. Antep taraflarında bazı kaplara ehlikeyf dendiğini duymuştum. Demek ki doğruymuş. Bilgi için teşekkürler.

Berceste said...

Yahu B5, İskoçya'da Yeni Yıl ile Christmas'ı birlikte kutluyorlarmış! Eğer yanlış anlamadıysam verdiğim kurstaki teyzeler öyle dediler!

B5 said...

X Punto,
Burasi oldukca soguk aynisini ister misiniz bilmiyorum :)
Ehli keyif ayri mi yaziliyor bitisik mi bunu pek bilemedim. O da Arapca olsa gerek..

X Berceste,
Degil Dilekcim :). Evet ikisi de kutlaniyor ama Noel(Christmas) davasi 25 Aralik (24 Aralik gecesi). Kimileri 26 yapar. Ortodokslarda tarih farkli. Ama peygamber dogumu kutlamasi ile Miladi takvim kutlamasi arasinda gunumuzde epeyce fark var :). O yuzden dedim ya Ayca'ya Adventcalendar eksiktir diye.. 31 Aralik a kadar gitmez.

Kartlara bile o yuzden ikisi de ayri ayri anilarak yazilir (C + new year). Ikisi de kutlaniyor fakat ikisi de farkli seyler gunumuzde. Noelde dini torenler yapilir. Yilbasi 31 Aralik gecesi degil.

mrl's page said...

Ben bir rakı sever olarak ehl-i keyif'i bilmiyordum.(Aradaki - olmalıymış gibi geldi, yıllar öncesinde kalmış edebiyat dersi bilgisi :P )

Rakı severim ama içmem, kalorisi yüksek diye, sanki nutellayı kaşıklarken o kalori sayılmıyorda :)

Venedik yazına baktım tekrar, şakayla karışık 1 yıl olmuş birbirimizi tanıyalı :)

Sevgiler
~mrl~

B5 said...

X Mrl's Page,
Bilgi icin tesekkurler :)
Kalorisini bilemem. Yag, karbonhidrat, protein diye sorsan belki. Cok degildir canim : ), sen keyfine bak. Ben icemiyorum ya...

Bir sene oldugunu ben de bugun soyle bir aklima geldi. Nereden kimlere ulastigimi dusundum...

Venedik planlarini bekliyorum. Sorular var demistin, sorabilirsin istedigini. E mail var nasilsa ;)
Sevgiler,

Esra said...

ben gormustum ve duymustum... Ama hic kullanmadim. :-)

Noelle yilbasini karistiriyorlar mi? Amaaan onlar herseyi karistiriyorlar. Isvec-ISvicre, Cenova-Cenevre, Avusturya-Avusturalya...

müzi said...

ben bilmiyordum ki venedik'e geri donecegini. niye uzulduysem simdi!? ben buraya gelirken, soguk ulke diye endiselenirken, sen cok cesaret vermistin ya, o yuzden simdi gidiyorsun diye uzuldum herhalde :)

B5 said...

X Esra,
Ben bu yasima kadar ne gormus ne duymustum. Biz Istanbulluyuz. Buyuklerimden de boyle birsey gormedim, duymamistim.

Gaziantep'e aitmis diye de bir yazi buldum bugün. Belki oralilar daha iyi biliyordur. Bakir, Arapca, sicak iklim... Kulaga dogal geliyor.
http://www.ehlikeyif.com.tr/enedir.php



X Muzi,
Müziii! Yok oyle degil : ). Biz her yilbasi( Noel oncesi)oradayiz.

Burada ailemin hangi ulkelere ait oldugunu gereksiz yere surekli yazmaktan hoslanmayanlardan oldugum icin orayi atlamissindir. Aslinda cok karisik degil ama simdilik 5 ulkeyi bu ise katabilirsin. Ve Almanya buna dahil degil. Bir de yakinda 6 ulke olacak umarim :(...

Sadece dugunumde bile 7 dil konusuluyordu. Ve yine buna Almanlarin Almancasini katmiyorum.

Her yil bu donem Venedik'e ucuyoruz. Ailevi nedenler. Sonra buradayiz (hemen hemen). Birkac ay sonra gorursun yine kimbilir neredeyiz.

Biz hala oldukca yakiniz ve sizden kari hala bekliyoruz, ;)
Sevgiler,

Anonymous said...

Yazin cok bilgi verici guzelim:) Eskisi gibi ziyaret edemiyorum, malum calisip kariyer yapiyorum ya:)

Bence, Turkiyenin bir karmasada olmasi tek sebebI: tam orta cografyada olmamiz: Hem musluman hem laik, Dinini uygulayanlar; asiri dindar, uygulamayanlar; avrupaya yonelik gelenekler uygulamaya yonelik..? Bizde zaten ortasini yapsak sasirirdim:)

R4 said...

. . . I LOVE RAKI . . .

why? you don't?

non c'è da aggiungere nient altro, amici, al Bosforo, d'estate, Karpis...

R4

B5 said...

X Mirdifderya,
Evet hem de cok ilginc bir yerde calisiyorsun : )
Biz gelismekte olan ulke kategorisinde oldugumuz muddetce once kim satarsayi aliyoruz. Nasilsa satin almada sampiyonuz, onu da aliriz, otekini de ne ise yarayacagini bilmesek de...

X R4,
No, non é karpis. Ancora una volta: KARPUZ! Karpuz!

Berceste said...

Ay ben gene yazmadan duramadim
(esimin Linux'unda Turkce karakter bulamadigimdan bu yorum affola :P)

Aciklaman icin cok tesekkurler. Bunlari ben de biliyorum. Amma velakin teyzeler Christmas kutlanmiyor Iskocya'da dedi. Dur ben bu durumu iyice bir arastirayim ve haber edeyim sana da!

TDK der ki, ehlikeyif. Birlesik yaziliyor ve y ile f arasinda i var.

Sevgiler...

Berceste said...

Gene ben :) Asagidaki linkleri bir karistir istersen...

http://www.santas.net/scottishchristmas.htm
http://ezinearticles.com/?Christmas-In-Scotland&id=843839
http://www.electricscotland.com/christmas.htm

Sevgiler...

Anonymous said...

Berceste: verdigin bilgiler ve linkler ilginc. Ote yandan, ben noel-yilbasi donemini birkac sefer Iskocya'da gecirdim. Noel gununde noel, yilbasinda yilbasinin kutlandigina sahit oldum. Belki de ingilizlerin varligi ile adetler yavas yavas degisiyor, kimbilir.

Bambi said...

ehlikeyifi bende facebooktaki raki sofrasinda ogrendim iste bir faydasi daha var bu meledin :)))

B5 said...

X Berceste,
Dilekcigim cok tesekkurler :). Baktim linklerine. Bunu da ogrenmis oldum. 400 senedir kutlanmiyor muymus? Yasak oldugunu bile bilmiyordum. Demek '50 lerden sonra kutlanmaya basladi 25 Aralik... EHLIKEYIF icin de ayrica tesekkurler...
Bugun disarida isiklar yanmaya basladi, havada da tarcin kokusu duyuluyor. Resimlerini cekersem koyacagim buraya...
Sevgiler,

X Zeyno$,
Bu bulusmamizda (!) ki olursa bana anlatmani isteyecegim cok sey olacak. Iskocya'ya gitmedim ben...

X Bambi,
Demek varmis bir faydasi. Facebook zivanadan cikmis vaziyette, ben kontrol edemiyorum ne geldi, ne gidiyor. Guzel yani surekli de eskilerden arkadaslar buluyor. Karisti hersey. Yiginla birseyler var bekleyen. Fren lazim...

Mr_TD said...

Venedik yolcusu kalmasin :),yolculuk heyecani basladi demek,biz de öyle valla.Bakalim gelen giden olacak mi aralikta :)

Kar,kis ,geldi gitti, yine gelicem diye haber birakti ama.Haftaya ilk Adventsamstag,artik sokaklara cikilmaz.Benim bürom da tam Rathaus Noel pazarinin yaninda,cumartesi gece bürodan ciktigimda resmen üstüme akin akin gelioyordu :)Herkesde bir noel heyecani , insan istemeden kapiyor bu heyecendan.

slmlar
TD

B5 said...

X Turkish Delight,
Tamam, bu kis da gecen sene oldugu gibi fotografli bayram raporu cikartiyor muyuz? Standlar yakin plan? Ben de ilk Rathaus ve civarini cekerim once, sonra Italya durum raporu...
Gecen seneki gibi :)

elektra said...

ehlikeyf'ten rakı içmişliğim vardır. tarafımıza hediye edilsin diye ablama inanılmaz yüzsüzlükler yapmışlığım da. hala elime geçmedi ama, ben göz koyduğumu benim ilan ederim. maksat keyifse hele hiç bakmam:)

mrl's page said...

Cumartesi akşamı Reina'daydım ve ehli keyif gördüm :) Barmen rakı servisi hazırlarken hiç beklemediğim bir mekanda çıktı karşıma !
Selamlar
mrl

müzi said...

B5,
SOBE :)

Anonymous said...

B5'cim konuyla ilgili degil ama, seni tag etmek zorunda kaldim simdi yeni bir blog isi donuyor, herkes kendi hakkinda 7 gercek yaziyor sonundada 7 kisiyi tag ediyor:) bende dusunebildigim 6 kisiden biri olarak tag ettim.. sende onlardan birisin:) umarim kusura bakmazsain?

B5 said...

x Elektra,
:) Elde ettin mi, demek o onemli. Kardesler arasinda olduktan sonra.

x Mrl'page,
Demek baska yerlerde de gorecegiz.Cok raki siparisimiz de yok ki : ), belki vardi cogu yerde onceden de bizim haberimiz yoktu.

x Muzi& Mirdifderya,
Peki. Geliyorum hemen , sorulara bir bakayim cevaplamaya calisirim oyunu : )
Sevgiler,