Köcekce'yi CD olarak bulamiyorum....

Konu ile uygun hicbir fotografim yoktu. O yüzden gece de olsa biraz önce disari cikip evimin iki bina ötesindeki piyano magazasinin resmini cektim. Cünkü konu müzik idi. Bir iki isim yazmak istedim unutulmus. Kisaca ve basitce bir yazi. Istedim ki buraya ugramis her kisi bunu okusun. Bir daha hatirlasin.

Türkiye'de klasik müzik deyince -öz arkadaslarim da buna dahil- herkes bildigi bir adet Avusturyali, iki adet Alman, bazen arada bir Italyan besteci ile birseyler bildigini göstermeye calisir. Elbette kimse herseyi bilmek zorunda degil. Ama "Türk Klasik müzik bestecilerden kimi taniyorsun" a cevap her rötarli geliyordu. Aklima ortaokulda bize birkac Türk ressami ve fotografcisinin adini(*) sorup, sonra da cahilligimizi yüzümüze vuran resim ögretmenimiz geldi. Nasil ajandan, süslü kalemin, defterin Klimt, Picasso desenli olur da tek Türk ressamina örnek veremezsin. Ressam olmadigindan degil elbette. Afisi, kartpostali satilmadigindan mi o zaman?

Müzik icinse bir örnek bakiniz cok kolay:
Türk Besleri diye bilinirler:

Ahmet Adnan Saygun
Cemal Resit Rey
Hasan Ferit Alnar
Necil Kazim Akses
Ulvi Cemal Erkin

Bu isimler sadece bati klasik müzigi alaninda. Bunun yaninda o kadar cok bilmedigim farkli müzik var ki bu iki yarimadada (Trakya-Anadolu) birisi bana sorsa: "Nasildir Türk müzigi?" dese, hangi birinden baslayacagimi bile bilmiyorum. Ilk defa kanun dinleyen arkadaslarim bunu Cin müzigi gibi diye tanimliyor(sanki o müzigi de biliyormus gibi). Aslinda bu cok zevkli bir oyun gibi. Kulak aliskanligi yüzünden sizin farkedemeyeceginiz seyler cikiyor ortaya. Ben de iyi bilmiyorum ki ne nedir. Bildiginiz bir kaynak var mi tümünü basitce aciklayan?

Dipsiz kuyu gibi müzik cesidi Türkiye'de. Insanlarinin genlerdeki zenginlik gibi. O saklabanlari gösteren aptal kutusu sizi aldatmasin. Dinlenecek cok var aslinda.

----------------------------------------------------------------------------------------
*Asil zor soru Türk heykeltrasina örnek : ) . . .
** Köcekce: Erkin'in orkestra icin besteledigi bu parcayi yillardir ariyorum. TRT'ye mi sorsam acaba? Bol bol jenerik müzigi olarak kullandigi icin.

34 comments:

loungetime said...

Çok haklısın bilmiyoruz, çok müzik dinlemesemde en azından iyi müzik dinlemeye çalışıyorum, yeni nesilin burda dinlediği müziği bir dinlesen inan çok şaşırırsın.Kendi gençliğimin müzik zavkini öyle özledim ki.

Not:
Ben hergün mecburiyet karşısında o kadar iğrenç müzikleri son ses ve defalarca takıntı halinde (mesele günde 20 defa üstüste aynı şarkı) dinliyorum ki halimi görsen bana acırsın. Niye mi mecburiyet patronun şımarık oğlu, bir şey desen de tam tersini yapacak zihniyete sahip
Dinlediği müzikte mesela : kader
-arap şükrü vs.

Bir ara onları dumamak için özellikle Beethoven moonlight sonata dinleyerek kendime geliyordum.

B5 said...

X Loungetime,
:(.. Arap Sükrü'ye bir baktim. Onu göremedim ama dinledim youtube da. Meyhane müzigi ofiste ne kadar iyi performans yaratir, süpheliyim.
Kader'i sarki adi sanmistim bu arada.
Su gozukmeyecek kadar ufak kulakliklarla muzik dinlesen, ya da kulaklarini tikasan? Ya da madem ters tepkili psikolojik bozuklugu olan biri, cok begendigini soyle, yeni arayisa girsin...
Bu yaz Ege'de otobüste bir müzik kanali izledik ucaktan iner inmez. Ne zaman bitti, ne zaman yenisi basladi anlamadim. Demek dinliyorlar o zimbirtiyi.. Ya da ne verirsen onu alirsin hesabimi, bilmiyorum artik...

Punto said...

Kardeşime bir sorayım. Köçekçeyi bulabilir mi diye. Kız kardeşim Marmara Üniversitesi müzik bölümünde Prof. müzik konusunda ondan yazı istemiştim ama günleri o kadar yoğun ki.

B5 said...

X Punto!
Cok sevinirim. Ama Istanbul'da sormadigim yer kalmadi. Henüz CD yapilmamis. Bir plak oldugu soyleniyor, onu da dinlemem cok zor.
Köcekce'yi Cemal Resit Rey Oskestrasi'ndaki arkadaslarimdan canli defalarca dinlemistim. Provalarina katilirdim.
Simdi babanizin meslegine ve yaptiklarina neden bu kadar ilgili oldugumu daha iyi anlamissinizdir umarim. Tabii sadece dinleyiciyim.
Konu cok zevkli, Türkiye de ise cok zengin.

loungetime said...

ofiste meyhane müziği gerçekten kulağa ne kadar itici geliyor değil mi? Allahtan patron varken dinleyemiyor.
Ne verirsen onu alırler hesabı demişsin ama birazda yozlaşmış, amaçsız, eğitimsiz bir gençlik yaratıldı onun da etkisi büyük. Acaba bütün dünya geneilinde böyle mi?

B5 said...

X Loungetime,
Evet, verilen egitimle alakali oldugu dogru, onu kastetmistim.

Tüm dünyayi bilemem ama diger ulkelerde de cöplük dinleyen elbette var. Ama sorun "orantilarda". Cünkü burada Dünya müzigi de dinleyebilirsin, ne bileyim jazz kanallari da bulabilirsin, elektronik de dinlersin, klasik müzik dinleyene de rastlayabilirsin. Bunlar da azinlik degil her zaman. Yaptiklari da öyle. Dolayisi ile alanlarinda daha gelismisler.

Yani misal, bir jazz festivali gerceklestirebilmek icin ille de bir bankanin sponsorluguna ihtiyac yok burada...

müzi said...

dun gece misafirlerimiz vardi yemekte. misafirlerden biri bir jazz grubunda piyano caliyor. kerem gorsev dinledik, cok begendi, hatta cd'leri odunc aldi. kerem gorsev turk muzigi'ne iyi bir ornek degil tabi. cocuk turk jazz muzigi hakkinda sorular soruyordu. ben de ona ne dinletebilirim derken ilhan ersahin'i dinlettim. ilhan ersahin "uzun ince bir yoldayim"i saksafonuyla cok guzel calar. onu dinledik. cok begendi.

bir de meksikali bir arkadasim vardi. o da Duman hayrani olup cikmisti. Duman'in muziklerinde bir hayli Turk motifi vardir, ve bunu rock muzikte duymak ona cok ilginc ve eglenceli gelmisti.

yani aslinda her alanda guzel ornekler var. ve ben fark ettim ki, son zamanlarda sirf batili tarzda muzik beni tam anlamiyla tatmin etmemeye basladi. bir yanim eksik kaliyor sanki, yani kesmiyor. muzigin icinde turk motiflerini duyabilmek hosuma gidiyor. ve bu yabancilara da guzel ve orijinal geliyor.

son olarak, su fotograf icin verdigin emegi de takdir etmeden gecemeyecegim. degmis ama, eline saglik :)
sevgiyle,

B5 said...

X Müzi,
Sen de en iyilerden dinletmissin arkadaslarina :). Örneklerin gayet basarili. Burhan Öcal da severler kesin. Daha yerel... Bregovic dinleyince ben Türkiye'yi dusunurum ama bir bilmeyen farkli yorum yapar.

Ilk defa dinleyince kulaga cok farkli geliyor bazilari. Playstation icin Mogollarin kullanilmasini hatirla.

Dogu bati ayrimini yapamam da daha motifler birbirine karistirilmadan da dinlenecek cok ses var. Ben daha Türk sanat müzigi ne demek, digerlerinden farki ne onu bile iyi bilmiyorum. Ve böyle bir müzik kültürü de var. Ayri bir müzik dili bile var. Türk Halk müzigi? Bölgelere göre ayrimi nasil? Tasavvuf ilk ne zaman ortaya cikmis acaba? Ya Samanlarda müzik nasildi? Neye benzediklerine örnek bile veremiyorum diger ülkelerden.

Alternatif dahil bambaska müzikler dinleyen bize(ben) öyle degisik ki aslinda.

Biraz daha bilgili olmak isterdim. "Arabesk tarzi TR'de 80'lerden önce pek yoktu" ya somut örnekler verebilmek icin.

Sevgiler, ;)


ps: Fotograftaki aylardir vitrinde hala satilmadi. Metalik piyano :)

mrl's page said...

Selam B5,

Düşündüm, zorladım kendimi ama hiçbirşey bilmiyorum bu konuda ben de! Ne kötü !

Ben küçükken Yıldırım Gürses'i çok severdim :) Sanat müziği sevilirdi bizim evde... Ama geri dönüp hatırlamaya çalışınca çıkmadı bişi :(

Üstelik benim dinlediğim albümler arasında eskilerden kimsenin olmadığınıda üzülerek farkettim şimdi!

Yakın zamanlardaki nostalji patlamaları uzaklaştırmıştır belkide beni...

Sevgiler
~mrl~

ayçobanı said...

Yanilmiyorsam Bilkent Senfoni Orkestrasi'nin konser kayitlarindan olusturdugu serilerin birinde vardi. Annemle telefonda konusunca bir sorayim, dogru mu hatirliyorum yanlis mi, o da arsivlerini kurcalar biraz.

Lise yillarinda, o zaman cd falan yok, dönem keset dönemi ;) Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasinin olagan cuma konserlerini TRT canli olarak Radyo3'den yayinliyordu, ve yine yanilmiyorsam sali aksamlari da tekrarliyordu. Böylesi bir zaman da Ferit Tüzün'ün Cesme Basi adli eserini kasete cekmistim radyodan. Bayilirim üvertürüne :)Alkis sesleri, bravolar, utangac öksürüklerle dolu capcanli kayitlar :) 2 ayakkabi kutusu dolusu konser kaydim var :) Kesin koöcekce de onlarin arasinda yer aliyordur. Ama hepsi kasetlerde, bir caresini bulup cd'lere cekmek lazim onlari...

B5 said...

X Mrl's page,
Tek nedeni sen degilsin elbette. Yildirim Gürses koca göbekli, ince biyikli amca degil miydi? Bak bir yorumcu biliyorsun iste arabesk olmayan :)))... Albüm ise bazen istesen de benim gibi bulamayabiliyorsun.
Avrupa'daki yabanci orkestralar bu besliyi arada yorumluyorlar ama nadir de olsa ;)

X Ayca!
Ne güzel ilgi :). Ben de Her cuma, olmazsa ayni konserin tekrarinin yapildigi Cumartesi günleri IDSO yu dinlemeye giderdim. Radyo icin kayit mikrofonu da burnumuzun dibinde tepeden sarkardi. Durumum tezatlar yaratiyordu aslinda bir yandan da alternatif rock, punk dinledigim de düsünülürse o zaman. Hos, simdi daha farkli müzikler eklendi listeme ;)
Kasetlerden zor Sevgili Ayca. Yine de takdir ettim kayitlarini.
Bu arada sen Ankaralisin o zaman :)

Punto said...

Sevgili B5; kardeşimle konuştum. Piyasada bulunmaz diyor ama onda Ulvi cemal Erkin'in içinde köçekce de bulunan bir cd'si varmış. Kopya çekilebilir. Sana nasıl ulaştırabilirim onu bilmiyorum.
Yorumu önceki yazılarından birine de yanlışlıkla yazıp sonra sildim. Kusura bakma.

Anonymous said...

Cenan Akin

Armoni hocamdi. Aman yarabbi, ne huysuz, cilgin, fittirik adamdi!!!! Beni severdi, notlarim cok yuksekti ama beni sevdigini notlarimdan baska hicbirseyden anlayamazdim cunku cilginliklarini bana da yapardi! Derse girerken karnim agrirdi benim. :oP Bir de durterdi yanlis yapinca. Insanin ellerini tutup sekilden sekile sokardi, dogru notaya bassin diye.

Bana neler hatirlattin!

www.elifsavas.com/blog

Anonymous said...

Aaaa! Beni linklemissin sag tarafta! Insan kendi suratini gormuyor galiba, tam sayfayi kapayacakken gorup, aaa, ama bu benim sayfam degil ki, ben n'apiyorum burada diye duralayip anladim ne yaptigini! Tesekkurler!!!!

www.elifsavas.com/blog

MorKoyun said...

Beni bekliyor vitrindeki kerata diyecegim ama elim varmiyor:) Piyano dedigin oturagindan kapagina klasik olur, ahsabiyla isitir, agirligini renginden sakinligini durusundan alir, oymaya kakmaya hele hele oturagiyla ayagini eslestiren uc delige hic ihtiyaci yoktur:)Bu cancagizin ustune resim cercevesi bile konmaz ki, uzay ussune tasarlanmis sanki:)
Konusulanlara da katiliyorum da ben resme takildim..

B5 said...

X Punto,

Ne kadar incesiniz! Bloglarda inanin böyle sürprizlerle karsilacagimi düsünmemistim. Cok mutlu olurum, ama zahmet vermek istemem.
Size hemen cevap yazmak icin baktim ama e mail adresinizi göremedim. Kendi e-mail adresi verebilirim. Eger bir mahsuru yok ise sizin icin... Adresim:
"belcavallo@libero.it"

Kardesiniz dogru söylüyor, bu eser piyasada yok ve uzun bir süre icin de yapilmasi icin bir plan yok. Dolayisi ile önümüzdeki aylarda bos bir vaktinde böyle birsey yapabilirse cok mutlu olurum. Email de ayrintili yazmak isterim.
Sevgilerimle,

B5 said...

X Elif,
CD'in gercekten cok iyi olmus. Beklentisiz bekledim, dinledim ama cok begendim. Sevdigim parcalar da olunca icinde :)))

Cenan Akin'i isim olarak biliyorum. Koro. Bak ne buldum, haberleri buradan aliyor insan artik (benim hocalar da dahil):
http://sozluk.sourtimes.org/
show.asp?t=cenan+akin
Sevgilerimle, ;)


X Morkoyun :)
Ben aylardir burnumu yapistiriyorum bu magazaya. Ahsaplar hemen yaninda bunun. Hatta favorilerim de, ama onlari koysaydim farketmezdik belki de burada. Seffaflari da var ya bunlarin :).
Ben piyano ülkesindeyim ya :).
Sen gel. Yillardir alacagim, beraber bakariz, ikinci el de cok ucuza var(Senin orada da var cok cok ucuza ebay e bir bak inanamazsin, tabii akort makort düsünmezsen).

Sevgiler, soguk yagmurlu kuzey enleminden...

EKMEKÇİKIZ said...

B5'ciğim,

Ben kendi müzik maceraları akşamımı yazarken senin yazını atlıyormuşum, az kalsın.:)

Cuma akşamı olan İDSO Konseri tüm müzik düşüncelerimizi yeniden gözden geçirmemize vesile olacak bir konserdi.

Howard Griffiths, tadı damakta kalan bir konser yönetti. Yazımdan girip programa baktıysan zaten tema Alla Turca olarak seçilmişti. Şef bir parça ile ilgili açıklama yaparken, "bu aksak ritmler sizin kanınızda var, sadece Burhan çalmayacak bakın, orkestradaki sanatçılar da rahatça çalacak, biz Batılı müzisyenler bunu yapamıyoruz, işte" dedi.
Öyle gerçekten.
Hani, kapı gıcırtısına omuz sallamak gibi.:)

B5 said...

X Ekmekci Kiz,
Ben Türkiye disinda iken Burhan'in ününü daha cok duydum. Paris metrosunda kocaman afislerde konser duyurulari falan olurdu. Sonra meraktan aldim esime ve bana. Esim benden daha cok seviyor.. :)
IDSO'da elektrik kesilmesine ise artik pes diyorum. Bilerek yapiyorlardir herhalde. AKM'yi yikacaklar ya, bahane yaratmis olurlar belki... Ne anilarim var orada :(
....
Kapi gicirtisina omuz? Edirneli cok tatli bir arkadasim var. O söyler bu lafi hep. Yerinde de duramaz gercekten. Elektrik mühendisi ve cok ciddi bir isi var. Hareket ve halklarin jeolojik durumu arasindaki iliskiyi onayliyorum :)
Ya da sicaklik mi desek? Güney Amerika ve onun da kökeninde Afrika ritmli müzik de benim cok hosuma gidiyor...
Sevgilerimle,

Anonymous said...

Biz ortaokuldayken muzik dersi disinda bir de calgi toplulugu diye bir ders aliyorduk. Topluca flut calmayi ogreniyorduk ama sadece o degil..muzik tarihi, turk ve yabanci besteciler vs. Bu bahsettigin 4unu o derste ogrendigimizi, eserlerini dinledigimizi hatirliyorum. Keske resim beden dersleri de bu sekilde daha kulturel olsa. Resim derslerinde ha babam resim cizdirdiler kac sene. Biraz da ressamlardan ,resim sanatindan bahsetselerdi ya? Ayni sekilde beden dersinde bir iki tur kosulur, birkac jimnastik hareketinden sonra sinif dagilir, erkekler futbol oynardi. Sporcularimizi falan anlatsalar ya biraz!

Anonymous said...

PS Elifcim, sizin hoca 'poke' olayini o zaman cozmus desene ;-)

B5 said...

X Zeyno$,
Poke?!!! :D Yazamayacagim gülmekten!!!

Esra said...

Okulda muzik dersinde ogretilirdi Turk klasik muzik bestekarlari. Ama insanlarin fazla ilgi gosterdigini sanmiyorum. Cogu seye ilgi gostermedikleri gibi. Insanlar kolay olani aliyorlar; o da televizyonda gordukleri gurultu. Muzik bile diyemiyorum coguna. Gurultu dogru kelime, evet.

Turk heykeltras zor soru degil... Aklima bir anda Hadi Bara, Sadi Calik, Huseyin Anka Ozkan, Zuhtu Muridoglu geliyor. Daha niceleri de var...

Keske insanlar merak edip ogrense... keske o ates kalplerinde yansa... keske...

B5 said...

X Archisugar,

Selam :).. Heykeltras sorusu eger Turkiye sinirlari icinde objektif olmak gerekirse kesinlik zor bir soru.

Ne yazikki sadece meslegi ya da cok yakin cevresi geregi isi olanlar rahatlikla cevap verebilirler.
Ögretmek de o kadar zor degil.
Bir kac defa TV kutusunun genis kitlelere hitap edenlerinde ilgili program tekrarlasalar, aldiklari odullleri surekli duyursalar, okulda derslere koysalar, yarismalari destekleseler bir iki isim rahatca girer insanin kafasina.

Sahip cikmak da budur sanirim. Yabanci egitmenlerle büyüdügüm halde kücükken bunlari onlardan ögrenebilmissem bu bir egitim anlayisidir.

Dalga gectigim devlet kanali Rai (ki TRT 2-3 gibi degil) bile her sabah programinda, kültür haberi olarak sadece sinemalarda ne var yerine "bugün de su sanatcimizin bilmem ne eserini taniyoruz, karsilastriyoruz vs" diye güle oynaya mizansenlerle bunu anlatabiliyorsa Seda Sayanlik (?) duruma acirim. Izleyene de... Protesto etmeyene de..

Sevgilerimle,

Şefika said...

Punto senin için bir tane bulmuş ama benim aklıma Köçekçeler için bir başka kaynak daha geldi: CD'li kitaplar. Yapı Kredi'nin bastığı Evin hanımın kitabında CD vardı ama piyasada var mı bilmem.
Klasik olmayan Türk müziğine gelince; Kalan Müzik'te çok güzel örnekler çıktı. Burhan Öçal'ın geçen yıl bir ritm solosunu izledim. Yarım saatten fazla hiç nefes arası vermeden çaldı adam. Ne konsantrasyonmuş, ne yorulmaz elmiş şaştım kaldım.
Bir de ben Muammer Ketencoğlu dinlerim. Kısık, yumuşak sesiyle harika Ege türküleri söyler. Balkan müzikleri de cabası...

Selam, sevgi.

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Saklabanlara bir tikladim, eski komsumu gördum, hala orada calisiyor demek ki..."VJ Bulent"...
Dinlenecek cok olmasa da, dinleyeni kesin cok vardi, kendisine gelen hayran mektuplarindan biliyorum...

B5 said...

X Sefika,
Yapi Kredi'nin o harika kitabini (Zaman Icinde Müzik) yillar önce almadim. En son sordugumda da sadece internetten satin alinabilecegini ögrenmistim.
Söyledigin cok güzel bir kaynak.

"Kalan Müzik" internet sayfasina simdi bakiyorum. Öcal'i ayni senin gibi anlatiyor dinleyenler, bir dahaki sefere mutlaka onu izlemeye calisacagim. Ketencioglu detayi icin de tesekkürler. Bu bilgiler tam benim istedigim cinsten :)
Sevgilerimle,


X Alp&Ege'nin Annesi,
Büyük gaf yaptim galiba. Ama inan aklimda su yeni sarkicilarin birinin bile ismi yoktu, o yüzden onlari gösteren kanali örnek verdim. Belki baska kanallar da vardir ayni gürültüyü sürekli calan. Önde gelen haber(?) kanallari dahil.
Bir dahaki sefere genelleme yapmada daha dikkat ederim.
Sevgilerimle,

Şefika said...

Zaman İçinde Müzik'de 1. senfonisinin bir bölümü var ne yazık ki:( Evin hanımın sadece Türk bestecilerini içeren bir kitabı daha olacaktı ama...

R4 said...

Standing ovation al Camerino Festival martedì scorso per il pianista turco Fazil Say, che ha letteralmente scosso la platea del Teatro Marchetti con un recital che rimarrà nella storia ventennale della rassegna cameristica.
Dopo la splendida apertura con l’Aterballetto, Camerino ha vissuto così un’altra serata di grande spettacolo e di forti emozioni, come promesso dalla direzione artistica, che ha costruito un festival ricco di contaminazioni, all’insegna della piena libertà espressiva.... EVVIVA!SEVINC!!!

Alp ve Ege'nin Annesi said...

B5 cim, sen hic gaf yaparmisin. ben hic de öyle anlamadim, iste yorum yazarken böyle anlasiliyor demek ki. aslinda ben kritik ederek "dinleyeni maalesef cok ", anlaminda söylemistim...Lutfen arkadasim, sen beni yanlis anlama...
Sevgiler kocaman sana...

B5 said...

X Sefika,
"71 Türk Bestecisi" imis galiba, Sefika harikasin :)
Üstelik iki dilde!!

X R4,
Non riesco neanche ad immaginare dove cavolo hai trovato questo articolo. Quello che dice é vero. Say é stato sempre fantastico.

X Alp&Ege`nin annesi,
:) Rica ederim, yanlis anlamam ben. Hele ki (e maile yazdigim gibi) neyi yanlis anlayacagimi bile anlamadiysam, hic anlamam...
Sevgilerimle, :)

Açalya said...

Sana bu konuda kaynak gösteremeyeceğim, ancaaaakkk ben onu bunu bilmem, senin Mokka Express makinesi yazından sonra fırsat buldukça Mokka içen bir manyak oldum ben. Dante de nasibini alıyor ama tam emzirdikten sonra içiyorum, bir dahaki emzirmeye kamıyordur herhalde kafein...amannn sanki günde 5 tane içiyorum da! yok beee haftada iki tane yetiyor ama sine sine mutlu ediyor beni.

Açalya said...

bak bana logo bile değiştirttin (bkz. yan taraf)

B5 said...

x Acalya,
Dante simdiden kokusunu aliyordur sen pisirirken : ) Senin zevk alman güzel, ona da gecer keyfin iste.
Hem disleri de cikiyor madem. Daha ne tatlar deneyecek ilk defa. Bakalim cikolata sevecek mi...

Profil resmin gayet istah acici, burada ögle sonrasi ben de hemen bir kahve yapiyorum o zaman simdi ;)