Cocuk, dans ve mutluluk...


Günler kisisel, ailesel, ulusal ve küresel problemleri düsünmekle gecti. Son ikisinden pek ic acici duyumlar almasam da, ilk ikisi simdilik iyi gelismeler getirdi.

Uzun zamandir beklenen Nepalli minik nihayet ailemize katildi. Cocuk her yerde oldugu gibi tüm aile bireylerinin olagan yasamlarini bir anda etkiledi. Cocugun bu olaylardan ne kadar etkilendigini ise büyük ihtimalle daha cok yeni anne-babasi düsündü. Ya da ben öyle oldugunu farzettim. Kolay bir karar degil onlarinkisi. Minicik kiz hem ülke, hem kita, hem rakim degistirdi. Nepal neresi, Italya neresi. Cok kolay olmayacak. Ama mutlulugu o kadar büyük ki her türlü sorunu halledebilecek gücü verebilecegini düsünüyorum.

Henüz cok yeni katildi aileye. Cok sosyal gibi görünse de onun icin de kolay olmadigi cok belli. Ingilizce bilen, Nepalce konusan, telefon numaralarini inanilmaz sekilde hafizaya alip, telefonla arama yapabilen, dama ve mikadoda herkesi yenen 5,5 yasinda cekik gözlü esmer bir güzellik...

Ben ülkesini videolardan izleyebiliyorum simdilik: Cin ile Hindistan'i karmislar gibi geliyor bana.

Aslinda dans diye bu videoyu koymayacaktim. Dans beni bugün cok mutlu eden olaydi. Bugün Coyote, Modern Dance 1 ve Koreografi vardi. Ücüne de su Guinness rekorunu kazanan balerin Nele geldi. Nele, problemi olanlarda kompleks yaratabilecek kadar özgüvenli tam bir canavar. Inanilmaz zor olan dersleri bizim icin asla kolaylastirmiyor, yapamayiz diye isyan ediyoruz, bagiriyor, tekrarlatiyor yine tekrarlatiyor ama hic basitlestirmiyor.
Neyse, tam bir sene önce Coyote'de kalp sektesine ugrayacagimi düsünüp ciktigimi, koreografiyi ise beynime cerrahi operasyon yapilmadikca asla beceremeyecegimi düsünürdüm. Aynaya baktigimda bu ben olamam derdim. Kollarim beni dinlemez, yardimci olmazdi dengeme. Bir sene bitti. Ve artik beni görenler ne kadar süredir bu dersi aldigimi sorup iltifat ediyorlar. Daha önceden dansediyor muydunuz? Saka gibi geliyor. Gercek mi bu? Hala inanamiyorum bu kelimeleri duyduguma. Bu modern dans siniflarinda dökülürdüm ben. Hala beceremedigim yiginla figür var.
Salsa ya da Latin sinifi gibi degil bu. Onda her daim iyi görünürsünüz. Hareketler basit ve belirlidir. Bir de partner varsa, hareketleri paylasirsiniz, daha da kolaylasir. Cok daha kolay ve yorucu olmayan danslar. Ama modern dans! Ya ballet work out? Mukemmel kondisyon isteyen bambaska disiplinler.

Aslinda birseyler farketmedim degil. Ders sonunda yapilan rahatlama hareketlerinde 180 dereceye yakin durdugumda inanamadim. Bu bacak, kol bana mi ait, ne oluyor diye. Sanki benden bagimsiz kendi kendilerine esnemisler. Sürekli keski bir günlük tutsaydim diyorum. Acaba gec mi degisimi -benim- görebilmem icin? Koreografiler basitlesti saniyorum, ama hicbir fark yok. Ezberleyebiliyorum. Beynim hala iyi koordine edemiyor sag figurleri sola uyarlarken veya sag sakat bilegim hala zorlaniyor. Ama degisiyorum. Hem de bu yasta. Aklima yiginla deyim geliyor: isleyen demir pas tutmaz, islanmadan balik tutulmaz vs, ne bileyim. Öyle kelimeler iste. Yok ya Türkce konusan etrafimda, gözden geciriyorum deyimleri. Gercekler... Gercek de, beni asil sasirtan sabretmesini bilmeyen bendenizin bu noktaya bir yil sonra gelebilmesi. Unutmusum isteyip de beklemeyi. Ama yegenim de öyle gelmedi mi iste :)

Herkese Namaste....

Not: Baglantilarda hep Wikipedia kullaniyorum ama bu sayfalardaki bilginin %100 dogru olmadigini lütfen unutmayin.

26 comments:

New York Muhtari said...

Sabreden dervis muradina erermis... Hem yegenin, hem de dansta kaydettigin ilerlemeler icin senin adina sevindim.

Aileye yeni katilan her uye sevinci, heyecani da beraberinde getiriyor. Umarimi hepinizi cok mutlu gunler bekliyor.

NY'ta yasayan bir arkadasimin ablasi da kendi cocuklari ilkokula cagina gelince, Kolombiya'dan bir kiz cocugu evlat edindiler. Kagit islemleri hala surmekte ama iki tarafta sanirim oldukca heyecanli..

Belki 9 ay karninizda tasimiyorsunuz, ama annelik heyecani her hali ile ayni & yuce benim gozumde. Ne guzel sizler gibi insanlarin dunyada var olmasi.. :-)

Herkesin gonlune gore cocugu olmasi temennesi ile.

NY'tan selamlar.

B5 said...

Muhtarcim!! :)

Orada misin? Evet, bir de "dervislisi" var bu isin :)

Cok tesekkurler. Kagit islemleri bizde de epey sürdü. Kurs, kontrol, bekleme. Gerci asil anne ve baba simdi o kadar mutlular ki, yüzlerinde simdiye kadar hic görmedigim bir ifade var. Isik saciliyor sanki :)

Bu arada bizim tablo hala devam. Eksik renklerim var. Boyamaya da kapali alanda oldugum icin hala cekiniyorum. Havalandirma sart. Ya da banyoya koyup camlari acacagim. Bitse sana hemen gösterecegim. Kumas parcalari resimde görünmedigi icin yine boya devam edecegim ben.

Sevgilerimle,

R4 said...

NAMASTEE from uncle R4

loungetime said...

Bende istiyorummm. Gerçekten, o kadar güzel anlatmışsın ki vücudum bile beni esnet artık, kaskatı kesildin otur otur diye bağırıyor. Tebrik ediyorum seni, bir cesaret sabahları 15 dk jimlastiğine dönebilsem o bile yetecek.
Nepal'li çocuğu bende merek ediyordum, ne oldu? gelebildi mi? acaba diye. İnan çok sevindim, umarım yeni hayatı her iki taraf içinde güzel olur.
Sevgiler.

Alp ve Ege'nin Annesi said...

evlat edinmenin tek farki karninda degil yureginde cocuk askinin tasinmasiymis, yegeniniz icin r4 ve b5 ikinizi de tebrik ederim...dans icin anlattiklarin su an kilo fazlamla bana ruya gibi geldi...

B5 said...

XR4,
Ho mal alla schiena :(...

XLoungetime,
Dedim ama bugun de sirtimi dün ne kadar zorladigimi farkettim. Birazdan da ballet workout var. En zorlayan dersler hep üstüste :)
15dakikanin bile faydasini fazlasiyla göreceksin. Tüm gün ofiste oturmak zorunda oldugum zamanlari hatirliyorum da, ne agrilar cekerdim hareketsizlikten. Simdi hic sikayet etmesem daha iyi.. Güzel dileklerin icin tesekkürler :)
Sevgiler,

XAlp&Ege'nin Annesi,
Bu sözlerini kullanacagim o zaman :).Ikisi de 9aydan fazla tasidilar. 2002 sonu basvurular basladi desek.. Eh, iste birkac yil gecti. Fazla kilo yoktur :)Sizin gibi muhtesem bir yerde oturan icin cok careli aslinda. Atlari da gördüm ya fotograflarinda :)... Eger atla KOSU yapilirsa cok ama cok kilo kaybettiriyor. O da olmadi kosu?

EKMEKÇİKIZ said...

"Namasté" ne güzel bir selammış!

Tüm aileye mutluluk dilerim.

Geçen sene yazılarını okumaya başladığımda, dans derslerinde çektiğin acıları anlatışını hatırladım, şimdi.
Sonunda, acıya değdiğini gördün, iyi sonucu aldın.
Ne güzel!
Belki, bir gün seyredebiliriz, desem?
:))

B5 said...

X Ekmekci Kiz,
Eveeet. Dogru, o yazilari biraz okuyabilirim günlük niyetine simdi. Ayaklarim kipkirmizi olur üzerine basamazdim. Hala arada zorlaniyorum, ama eskisi gibi cok yorulmuyorum. Nefesim tükenirdi de "yeteeeer" isaretleri yapardim sinifta :))
Izlemek mi? Sinif disinda hicbir yerde dansetmeyenlerdenim hala :D. Iyi bir egitmen basimda, beni zorlasin istiyorum hepsi bu. Burada cok sansliyim. Sirf bu yüzden Paris'e gitmek istemiyorum diye bir itiraf da yapayim buradan :(

müzi said...

Namasté, B5,

ailenize katilan yeni uyenizle birlikte cok mutlu gunler diliyorum size. dansta kat ettigin yol da kulaga cok hos geliyor. cok calismanin sonunda, alin teriyle elde edilen basarilar ne kadar guzel.

kendinle gurur duymak icin cok guzel nedenlerin var. ama en cok da bir cocugun hayatini degistirdigin/degistirdiginiz icin...

Namasté
sevgiler

B5 said...

X Müzi,
Cok tesekkürler. Daha ilk hafta telefonda konusmaya basladi desem? Italyanca üstelik. Bu kiz zehir gibi. Bu cocuklarin ögrenme kapasitesi zaten hep sasirtmistir beni.
Gurur duymak mi? Yok, yok :). Daha asil yapmak istediklerimi yapamiyorum. Bu tembelligin, ya da kararsizligin verdigi rahatsizlikla da icimi yiyorum. Kaslar en azindan cok tembel degil, ama beynim 2/3 kapasitesi nadasta gibi. Sporcu telkini iste :D. Bu da ayri bir konu ya.:)))
Sevgiler,

Fulya said...

Ben Nepalli Yegen'in resmini gormek istiyorum eger mumkunse:)
Saat sabah 8 simdi Simo'yla dans ogrenmeye gidiyoruz. Sen kolay diyorsun ya Simo'nun halini ve cektigi sikintilari dusunup cok guldum. Su aralar en zor sey onun icin ciftli dans:))

B5 said...

X Fulya,
Peki:). Hala oteki PC'de resimler. Bugun hallederim aksam. Birazdan Salsa var... Simo'da haklidir :). Benim karsilastirmam modern dans ile ilgili solo figurlerdi. Dogal akiskanligi yakalamak cok daha zor. Simo once bir rahatlama evresine girsin ondan sonra cok daha kolay ve -eglenceli- gelecektir. Bizim hocalar bu isin psikolojisinden de bahsedip bize epey izahta bulunuyorlar. Bambaska dünya :). Ve hala cok az sey biliyorum.
Bugun yemekte R4 partnerli danslari cok maco buldu, erkek yonettigi icin ve -karsi- oldugunu soyledi. Dansetmemek icin baska bahane bul diyecektim :)))))
Ne sanslisin!

Berceste said...

Danseden hipo gormek istiyorsan buralara gel :) Anlattiklarindan sonra aynen oyle bir durum gerceklesecek bizim evde :)))

Minik yegenin anali babali buyusun. Baglarindaki sevgileri hic eksik olmasin. Muthis bir dil yetenegi var demek bu bizdigin ki hemen kendisini ifade etmeye basladi, ne guzel. Cocuk milleti apayri bir dunya zaten. Essiz bir dunya hem de. Verdigin su, estirdigin ruzgarla yonu degisip buyuyen muthis guclu bir dunya.
Darisi basina :), basimiza...

Açalya said...

Gozunuz aydin!
Sanirim ben sana ilk yorumumu yada ikinciyi, Nepal'li yegen icin yazmistim, oyle tanismistik...hatta sen evlat ediniyorsun falan mi sanmistim ne?! oyle hatirliyorum.
Nereden nereye...gercekten cok sevindim tum aile adina. Ne de zekiymis o kucucuk sey oyle! bravo!

Dans konusunda da cok takdir ettim seni, 1 sene icinde o esneklige gelmek, yapamam dedigin seyi layigiyla yapmak her babayigidin harci degil. bir bravo da sana!
Not: sana macunla ilgili bir cevap yazdim, ugrar bakarsin bir ara.

Punto said...

Çocuk sahibi olmak ne şartlarda olursa olsun güzel bir olay. Umarım nepalli minik de, yeni anne babası ve yakınları da bir ömür boyu mutlu olurlar.
Sanırım çocuk edinme işi bizdeki evlat edinmeye benzemiyor. Daha doğrusu bizde evlat edinmenin bir hayli şartı var. Orada da şartlar benziyor mu?

Mademoiselle said...

Ben de mumkunse ailenizin yeni ferdinin bir resmini istiyorum. Cok ama cok sevindim...Dusunuyorum da blogundan bize bu haberi vereli bir yil olmusmuydu...Sonunda birbirinize kavustunuz. Tum samimiyetimle tebrik ediyorum.

B5 said...

xBerceste,
Degilsindir o kadar yapma :))). Dun aksam da ayagimi sakatladim zaten bana da hareket yasak. Ayagima ütü düsürdüm. Kirildi sandim bastan parmagim. Sisme fazla olmayinca hastaneye gitmedim. Birkac gün yürüyüs yok bana..
Güzel Dilekler icin coook tesekkürler,

X Acalya,
Sahi sen ben aliyorum sanmistin. Istemedigim bir sey de degildi demistim. Evlenmeyi hic düsünmedigim gibi tek basima evlatlik almayi hayal ederdim. Kimbilir. Türkiye'de bu is daha kolaydir.
O damla sakizi macunu icin tesekkürler, ayni senin dedigin gibi kahve ile tüketiyorlardi zaten eskiden. Yine arayacagim :)) Eski tad geri gelecek :)) Sagol!

X Mademoiselle,
Demek bir yil tamamlandi burada da. Dogrudur :). Onlar cocuk icin cok daha fazla bekledi gerci.
Sana email gonderecegim :)
Cok tesekkurler sozlerin icin..

B5 said...

X Punto,
Evlat edinme ile ilgili bilgileri ne kadar dogru karsilastirabilirim bilmiyorum. Sadece bu isin Turkiye'de cok daha kolay ve kisa sürede tamamlandigini söyleyebilirim. Bu da etrafimda bu islemi yapmis olanlar sayesinde yaptigim bir gözlem. Italya'da uluslararasi organizasyonlar siz düsünmeseniz bile karsiniza biryerlerden cikiyorlar. Yani onlar sizi buluyorlar neredeyse.
Ülkenin ekonomik durumu ile de ilgili bu tabii. Türkiye'de sokaklarda yiginla cocuk varsa uluslararasina basvurmak cok da mantikli degil. Italya'da ise bu durumda cocuk cok az.
Ailede aranan sartlar ise benzer. Ancak Italya'da cok daha ince detaylarla kontrol ediliyor, üzerine kurs aliyor, sürekli takip ediliyorsunuz.
Neyse ki bu asamalari artik bitirdiler, bundan sonrasi cok daha onemli artik...

Anonymous said...

Nepalli miniğinizi ben de çok merak ettim. Ailenizdeki bu mutluluk, heyecan hiç bitmesin. Bu güzel davranış için de ayrıca tebrik ediyorum.
Sevgiler
http://drmine.blogspot.com/

Esra said...
This comment has been removed by the author.
coffeé said...

yeğenine kavuştun sonunda :)) hoş gelmiişşş :)) çok cimcime ve yaman bir kız çocuğu galiba :)) öpersin onu bizim yerimize :))

benim bir haberim daha var: mimlendiniz efenim :)http://coffeetr.blogspot.com/2008/02/bir-be-gnlne-katk-buralardan-annemle.html

Anonymous said...

Pardon yaa, ben 40 sene önce Erdek
dans yarışmasında kupa almıştım.
'West Side Story' figürlerini hiç
kimse benim gibi atamaz.Hala çok
hızlı dans eder ve insanın başını döndürdüğüm söylenir.

Slow motion da uyar,ama pink floyd
lazım.Bi de ojinal plaklar.Onun
yerini hiçbirşey tutmaz..

see you,by now..
Ali

Berceste said...

Umarım ben yoruma cevabını görünceye kadar iyileşmişsindir. Çok geçmiş olsun. Bak şimdi nazarımız mı değdi diyeceğim nerdeyse!

Anonymous said...

Konu disi ama: benim su Mirdifderya isim adresimimi: http://deryalount.blogspot.com/ cevirebilirmisin guzelim birileri beni hackerlamis:(( simdi baska seyler cikiyor:((

mrl's page said...

Ne kadar güzel bir haber :)
Çok sevindim kızlarına kavuşmalarına... Gözünüz aydın :)

Arasıra yazarsın bize havadisleri :)

Dans konusunda hep yüreklendirici şeyler yazıyorsun ama ben hala başlayamadım bile!

Demek çokta erken başlamayla bağlantılı değil bu işler, isteyince-çalışınca olabiliyor.Moral oluyor böyle düşünmek :)

Sevgiler karlı İstanbul'dan
mrl

B5 said...

X Mine,
cok tesekkurler :)

X Esra,
Esracim cok tesekkurler :)

X Coffe,
Kesinlikle oyle. Mim konusunu anlayamadim ama bir yazmaya baslasam muhakkak!

X Ali,
Tebrikler,


X Berceste,
Ayaga utu dusmesi mi? Benim sakarligim :))). Ufak bir catlaktan supheleniyorduk, su an daha iyice, derslere devam etmeye basladim bile sargili :))

X Lounts,
Hangi sayfayi ekleyecegimi anlayamadim bu sayfayi da acamiyorum ben!!!! Kim nasil ve neden yapar boyle sacma sapan isleri. Tum isler bitmis bloglar kalmis!!!

X Mrl's page,
Ben senden de yasliyim degil mi:)). karli Istanbul'da bir yerden bir yere gitmek de zor. Benim evimin yaninda, o yuzden bahanem yok :))